Emlak Terimleri

Miras hukuku mirastan mal kaçırma!

Miras hukuku mirastan mal kaçırma konusunda haksızlık durumları için düzenlemeler getiriyor. Bu düzenlemelerden örneklerle bahsedeceğiz. Mirastan mal kaçırma genelde paylaşım kurallarını devre dışı bırakmak için yapılıyor...


Miras hukuku mirastan mal kaçırma!


Mahkemeleri mirasla ilgili en çok meşgul eden davalar, mirastan mal kaçırma davaları oluyor. Mirastan mal kaçırma olayları genelde şöyle cereyan ediyor:


Baba ya da anne ölmeden önce gayrimenkul mallarının tamamını onlarla arayı iyi tutan oğullarına satış gösterip karşılıksız devrediyor. Bazen mal, daha alınırken öbür mirasçılara kalmasın diye tapuda doğrudan oğlanın üstüne yapılıyor. Bazen de bir mecburiyetten bu işler yapılıyor. Mesela ilk karısı ölen adam, yeni evleneceği kadına önceki eşiyle beraber aldığı dairelerden bir kaçını evliliğin şartı olarak hediye ediyor.


Bunlar, artık klasikleşen mirastan mal kaçırma hikayelerinden sadece bazılarıdır. Anlatılan işlerin tamamı, kanunun koyduğu paylaşım kurallarını devre dışı bırakmak için yapılıyor. İşin içinde entrika, haksızlık ve adaletsizlik oluyor. Miras hukuku mirastan mal kaçırma konusunda düzenlemeler getiriyor.


Mirastan kaçırılan mallar geri alınabiliyor. Çünkü mirastan mal kaçırmak hukuken uygun bir durum değildir. Hukuk malesef mal kaçıranları korumuyor. Haksızlığa uğrayanları koruyor. Kaçırılmış malların tamamının veya bir kısmının yeniden paylaşıma katılmasını sağlıyor. Yeter ki haksızlığa uğrayanlardan biri dava açıp durumun mahkemeye taşınmasını sağlasın. Bu gibi durumlarda mahkemeye kısa süre içinde başvurmak gerekiyor. Yoksa dava hakkı düşebilir, dava zamanaşımına uğrayabilir. Dava açma hakkı, haksızlığın öğrenilmesinden sonra 1 yıl ve her halükarda 10 yıl içinde düşüyor.



Miras hukuku çocuğu olmayanlar!
Miras hukuku üvey kardeş!
Miras hukuku mirasın reddi!
Miras hukuku izale i şuyu!
Miras hukuku kardeşler!
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com