Emlak Terimleri

Miras hukuku üst soy!

Miras hukuku üst soylar da miras bırakana yakınlıklarına göre derecelenirler. Miras bırakanın ana ve babası ile kardeşler, yeğenler, bunların çocukları, torunları ve devamı 2. Zümre mirasçılardır....


Kan hısımlığında miras bırakana yakınlık derecesi zümrelerin de derecelerini belirliyor. Ölen kişinin en yakını onun alt soyudur. Çünkü onlar ölen kişi nedeniyle dünyaya gelmiş olurlar. Bunlar çocuklar, torunlar, torunlarının çocukları, çocuklarının torunları ve devamıdır. Miras bırakının altsoyu 1. Zümre mirasçılardır. 


Miras hukuku üst soy...


Miras hukuku üst soylar da miras bırakana yakınlıklarına göre derecelenirler. Miras bırakanın ana ve babası ile kardeşler, yeğenler, bunların çocukları, torunları ve devamı 2. Zümre mirasçılardır. 3. Zümre mirasçılar ölenin büyükana ve büyükbabaları ile bunların çocukları yani amca, dayı, hala, teyze, kuzen/kuzinlerden ve devamından oluşmaktadır. 4. Zümrede ise büyükana ve büyükbabanın ana ve babaları ile bunların alt soyları yer almaktadır.


Medeni Kanunumuzun yürürlükte bulunan güncel şekli yalnızca 3. Zümreye kadar kan hısımlığını kanuni mirasçı olarak kabul ediyor. Ancak Medeni Kanunumuzda 23.11.1990 tarih ve 20704 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunan 3678 sayılı Kanun ile bazı köklü değişiklikler yapılmadan önce 4. Zümre mirasçılığı kanuni mirasçılık olarak kabul edilmekte idi. 3678 sayılı Kanun 4. Zümreyi düzenleyen 442. maddeyi yürürlükten kaldırmıştır. Hemen belirtelim ki Medeni Kanunun eski halinde 4. Zümreye yalnızca intifa hakkı tanınmış idi.


Zümre usulünün başka bir özelliği de bu usulde zümreler içinde halefiyetler yaşanmasıdır. Kanun buna tabaka içinde halefiyet diyor. Bunu bir örnekle anlatmaya çalışalım: 


Mehmet bey vefat etmiş ve arkasında yalnızca bir torun ve torununun çocuğunu bırakmıştır. Zira Mehmet beyin çocuğu kendisinden önce vefat etmiştir. İşte burada torun Mehmet beyin çocuğunun (kendi babasının) yerine halef olmakta ve 1. Zümre mirasçısı olarak mirasın tamamını almaktadır. Torunun çocuğu ise mirastan pay alamaz çünkü henüz babası hayattadır. 


Bir başka örneği 2. Zümre için verelim. Mehmet bey vefat etmiş ve arkasında yalnızca bir kardeşini bırakmıştır. Mehmet beyin alt soyu yani 1. Zümre mirasçısı olacak olan çocuk, torun vb. bir kişi yoktur. Bu nedenle miras 2. Zümreye intikal edecektir. 2. Zümrede bulunan Mehmet beyin anne ve babası Mehmet beyden önce vefat ettikleri için onların yerine altsoy yani Mehmet beyin kardeşleri halef olacaktır. Zümre içindeki bu ayrımlar tabakaları ifade etmektedir. 


Miras hukuku üst soy...

Özetle miras önce zümreye gelir ve o zümre içinde yer alan tabakalardan hangisi murise daha yakın ise mirastan o pay alır. Onun altsoyu mirastan pay alamaz. Zümrelerin görülmesi için yazımızın sonunda verdiğimiz zümre şemasına bakabilirsiniz...



Miras hukukunda akrabalık dereceleri!
Miras hukuku feragat!
Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?
Miras hukuku kardeşler!
Miras hukukunda zümre!
Miras hukuku kira geliri!
Miras hukukunda hibe!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com