Miras hukukunda eşin payı!
Miras hukukunda eşin payı ailedeki diğer fertlerin olup olmamasına göre değişiyor. Örneğin çocukları varsa mirastan alacağı oran, 1/4 iken çocuklarının, anne-baba ve kardeşlerinin olmaması halinde büyükanne ve büyükbaba ile miras paylaşılıyor...
Miras hukukunda eşin payı, ailedeki diğer fertlerin olup olmamasına göre değişiyor. Örneğin çocukları varsa mirastan alacağı oran, 1/4 iken çocuklarının, anne-baba ve kardeşlerinin olmaması halinde büyükanne ve büyükbaba ile miras paylaşılıyor; burdan alacağı oran ise 3/4 oluyor.
Farklı durumlarda miras hukukunda eşin payını aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
Miras hukukunda eşin payı çocuk varsa...
Miras bırakan vefat ettiğinde eşi mirastan 1/4 oranında faydalanırken, çocuklar 3/4 oranında mirasçı oluyor. Çocuklara kalan 3/4'lük kısım çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılıyor. Örneğin tek çocuk varsa bu 3/4'lük oran tek çocuğa kalıyor. İki çocuk varsa yine bu 3/4'lük kısım 2'ye bölünerek çocuklar arasında paylaştırılıyor. Eğer üç çocuk varsa, 3/4'lük oran paylaştırılıyor. Bu durumda herkes 1/4'lük oranın sahibi olmuş oluyor.
Miras hukukunda eşin payı çocuk yoksa...
Miras bırakan kimsenin çocuğu yoksa eşi, anne ve babasının sağ olması halinde onlarla mirası paylaşır. Bu paylaşımda ölen kişinin eşinin mirastaki payı malın yarısı olur. Anne baba yoksa; ölen kişinin kardeşleriyle paylaşım olacaksa yine eş mirasın yarısını alıyor.
Miras hukukunda eşin payı anne-baba ve kardeşi yoksa...
Ölen kişinin anne babasının ve kardeşinin olmaması durumunda eş, bir üst soy ile miras paylaşımını yapıyor. Bu tarz mirasçılıkta da ölen kişinin eşi mirasın 3/4'ünü alıyor.
Medeni kanun miras hükümleri!
Miras hukuku soruları!
Miras hakkı!
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda paylar!
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com