Miras kalan arsa müteahhide verilirken karşı çıkan olursa!
Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bahçesine sarkan ağacın köklerini soran okuru ile miras kalan gayrimenkulleri müteahhide vermek isteyen ancak kardeşinin karşı çıkmasıyla karşılaşan okurunun sorusunu cevaplıyor...
İşte o yazı;
Kökler de meyveler de sizin
Komşunun bahçesinin kodu benimkinin üstünde. Sınırda ağaçlar var. Kökleri bahçeme sarkıyor. Komşu önlem almıyor. Ben onun ağacının köklerini kessem suçlu olur muyum P.L.
İnsanlar birlikte yaşayan, birlikte yaşamaya mecbur olan yaratıklardır. Hem birlikte yaşamaya mecburdur hem de ilk fırsatta ihtilaf çıkanr. Böyle bir yaşantımız vardır. Birlikte yaşanz üst kattaki alt kattakinin kafasına halı silker. Birlikte yaşarız alt kattaki balkonda mangal yapar üst katı tütsüler.
Merdivenlere çöp koyar kapı önlerine tüm sülalenin pabucunu bırakır. Biz böyle yaşarız. Peki kökler ne olur. Yasa diyor ki: 'Komşunun arazisine taşarak zarar veren dal ve kökler onun istemi üzerine uygun bir süre içinde kaldınlmazsa, komşu bu dal ve kökleri kesip kendi mülkiyetine geçirebilir.' Görüldüğü gibi kökleri kesmekle kalmıyorsunuz bir de onun maliki oluyorsunuz. Hadi iyi bir iş bulmuşken bir kıyak da benden:
'Ekilmiş veya üzerine yapı yapılmış arazisine dalların taşmasına katlanan komşu, bu dallarda yetişen meyveleri toplama hakkına sahip olur.'
Gördünüz mü dallar ve köklerle birlikte meyvelere de sahip oldunuz. Kısa günün kn, iyi değerlendirin.
Paylı mülkiyete geçin
Bize miras kalan gayrimenkulleri müteahhide verelim diyoruz bir kardeş karşı çıkıyor. Satalım diyoruz diğer kardeş karşı çıkıyor. Neticede hiçbir konuda anlaşamıyoruz. Bunu çözmenin bir yolu vardır elbet, ne tavsiye edersiniz M.H.
Konunun muhtelif çözümleri var. İlk akla gelen ortaklığın giderilmesi davası açmak. Bu dava açıldığında mal ortaklar arasında bölüşülebiliyorsa mahkemece bölüştürülür. Bölüştürülemiyorsa satılır parası bölüştürülür. Bunu artık biliyorsunuz çünkü çok sözünü ettim. Ancak malların satış yolu ile başkalarına geçmesin diyen olursa o halde biraz daha basit görünen bir yol var.
Bu da iştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi talebi ile açılacak bir davadır. Miras kaldı denilince anlaşılan o ki bu ortaklık elbirliği yani iştirak halinde ortaklıktır. Bu halde tüm hukuki işlemlerin tüm ortakların katılımı ile yapılması gerekir ve bu ortaklıkta hisse satışı mümkün değildir. İşte bu ortaklığı müşterek mülkiyete yani paylı mülkiyete çevirirseniz o malla ilgili kararlar sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınır. Aynca hisse satışı mümkündür. Dolayısı ile siz kendi hissenizi satabilirsiniz. Bunun için de açacağınız bir dava ile elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesini isteyeceksiniz. Böyle bir davada hakim elbirliği mülkiyetin devamını haklı kılacak bir iddia olup olmadığına bakacak. Haklı kılacak bir husus görmezse elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirecek ve herkese miras payı oranında hisse verecek.
Tamer Heper / POSTA