Emlak Konut

Miras kalan gayrimenkul kiraya verilebilir mi?

Miras kalan gayrimenkul kiraya verilebilir mi? sorusu miras konusunda kafası karışık her insanın sorduğu sorulardan biridir? İşte merak edilen detaylar!

Miras kalan gayrimenkul kiraya verilebilir mi? şeklindeki sorular miras yolu ile bir gayrimenkul sahibi olanların sıkça sorduğu sorulardan biridir.

Peki Miras kalan gayrimenkul kiraya verilebilir mi? Miras kalan gayrimenkulün kira bedeli nasıl bölünür? İşte sorulan soruların ayrıntılı cevapları…

MİRAS KALAN GAYRİMENKUL KİRAYA VERİLEBİLİR Mİ? MİRAS KALAN GAYRİMENKUL NASIL KİRAYA VERİLİR?

Miras konusunda bir çıkmaza giren kişiler tarafından miras kalan gayrimenkul kiraya verilebilir mi? sorusu sıkça sorulan sorulardan biridir. Kendisine gayrimenkul miras kalan kişi veya kişiler, bu gayrimenkulü kiralama veya satma hakkına sahiptirler. Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı varsa o kişi, adı geçen gayrimenkulü veya mülkü kendi kararı ile kiralayabilir. Ancak gayrimenkul birden fazla kişiye kalmış ise kiraya verme konusunda tüm varislerin yani diğer mirasçıların görüş birliğinin olması gerekmektedir. Miras kalan gayrimenkulde oturan bir kiracı varsa kira sözleşmesinin yenilenerek kira bedeli ve ödeme döneminin yeniden belirlenmelidir.

MİRAS KALAN GAYRİMENKUL, MÜLKÜN KİRA BEDELİ NASIL BÖLÜNÜR?

Paylı mülkiyet, gayrimenkul ve elbirliği mülkiyeti olmak üzere iki tür mülkiyet türü yer alır. Paylı mülkiyet tapusunda her hissedarın sahip olduğu pay oranı açık bir şekilde bellidir. Paylı mülkiyette kira bedeli, varislerin hisseleri oranında pay edilir. Ancak elbirliği mülkiyetinde pay oranı belli değildir. Kira bedelinin bölünmesi konusunda bir problem yaşamamak adına dava açılarak elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilebilmektedir.

4721 numaralı Medeni Kanunun 644. maddesine göre Sulh Mahkemesine başvurarak elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talep edilir. Paylı mülkiyete çevrilen mirasın kira geliri hisseler oranında bölünür. Miras kalan gayrimenkulün kira bedelinin bölünmesi konusunda sorun yaşamamak için atılabilecek adımlardan birisi de ortaklığın giderilmesi davasının açılması ile mümkündür.

Yani İzale-i şuyu olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası, hisseli denilen ortak mülkiyeti sona erdirmek için açılmaktadır. Gayrimenkul üzerindeki hisseler ayrılıp hak sahiplerine verilir. Eğer hisseler paylaştırılamıyorsa gayrimenkul satılarak hak sahiplerine payları oranında bedel ödenir.

Sezonluk ev kiralarken nelere dikkat edilmelidir?

Bedelsiz kiralama nedir? Bedelsiz kiralama özellikleri nelerdir?

Maaş farklarında son durum! SSK, BAĞKUR 4A-4B-4C Temmuz ayı emekli maaşı ödeme takvimi!