Miras kalan varlıklarda paylaşım eşit olmalıdır!
Posta gazetesinden Tamer Heper sorulan soruları yanıtladı
Kiracılık sürüyor
Apartmanın ortak malı olan bir alanı iki seneliğine kiraya verdik. İki sene geçti kiracı çıkmadı. Aidatı da bankaya yatırmaya devam ediyor. Biz bu kiracıyı nasıl çıkarırız? O.A.
Sizin yaptığınız bir kira sözleşmesi. 6570 Sayılı Kanun'a tabi kira sözleşmesi, süresi dolması ile son bulmaz. Kiracı çıkma iradesini belirtmediği sürece her yıl birer yıllık olmak üzere yasal olarak yenilenir. Dolayısı ile iki sene doldu diye kiracıyı çıkaramazsınız. Kiracı kira bedellerini ödediği ve kanuni tahliye nedenleri ortaya çıkmadığı sürece oturmaya devam eder. Ancak sorunuzda bir kelime dikkatimi çekti. Diyorsunuz ki aidatını ödüyor. Oysa kiracı sadece aidat ödemez. Kiracı kira öder ancak kendi payına düşen apartman aidatını da öder. Dolayısı ile kira bedellerini ödemediği anlamına bu kelimeyi kullandıysanız, kira bedellerinin ödenmemesi tahliye nedeni yapılabilir. Bu husus tahliye için kullanılabilir. Bu kelime hataen kullanıldı da kiralarını ödediğini ifade etmek istediyseniz, bu kişi halen kiracınız, iyi geçinmeye bakın.
Babanızın farkı yok
Dedemden kalma tarlalar yedi mirasçısı üzerine tescil edilmiş. Ancak bu yedi kişi bir araya gelip paylaşma yapamıyor. Bunlardan biri de babam. Ancak babamın akli dengesi yerinde değil. Annem babamın vasisi. Hakkımıza düşen payı almak için ne yaparız? Babamın akli dengesi bozuk olması nedeni ile payı artabilir mi? N.V.
Dedenizden yedi kişiye miras kalmış. Bu yerin paylaşılmasında anlaşmaya varılmadığı hallerde ortaklığın giderilmesi davası açarak paylaşma veya satışı sureti ile bedelini paylaşma yoluna gidebilirsiniz. Bu davada babanızı vasisi olan anneniz temsil edecek. Büyük bir ihtimalle de bir avukatla işbirliği yapacak. Paylaşmada miras payları göz önüne alınacak. Ancak babanızın akıl sağlığının bozuk olması onun payının büyük olmasını gerektirmiyor. Miras payı ne ise ona göre pay alacak.
Tamer Heper / Posta