Emlak Terimleri

Miras kalınca ne yapılır?

Miras, mirasbırakanın vefatının ardından geride bıraktığı taşınır ve taşınmaz mal varlığına deniyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, miras kalınca ne yapılır? Mirasçılık işlemleri nelerdir?

Miras kalınca ne yapılır?

Miras, mirasbırakanın vefatının ardından geride bıraktığı taşınır ve taşınmaz mal varlığına deniyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor.


Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras kalınca ne yapılır?


Mirasın açılması..

Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor.

Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.


Miras kalan kimselerin, mirasbırakanın ölüm tarihinden itibaren dört ay içerisinde mirasbırakanın ikametgahının bulunduğu yer vergi dairesine giderek beyanname vermesi gerekiyor.


Ayrıca miras kalan taşınmaz malların tapuda mirasçılar adına intikali için öncelikle mirasçılardan birisinin sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirasçılık belgesi alması gerekiyor. 


Veraset velgesesi için öncelikle ölüm kaydının nüfus siciline işlenmiş olması gerekiyor. Bunun için ise nüfustan alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği ve iki şahit ile sulh hukuk mahkemesine dava dilekçesi ile başvurulması gerekiyor.


Bu noktada mirasçılardan sadece birisinin başvurması yeterli olup; Türkiye’nin her yerindeki sulh hukuk mahkemelerine başvurarak mirasçılık belgesi çıkarılabiliyor. Kendisine miras kalan kimsenin yapması gereken diğer işlemler sırası ile şu şekilde karşımıza çıkıyor:


-Mirasçılık belgesi ile tapu sicil müdürlüğüne başvurulur. Müdürlüğe hitaben dilekçe yazmaya gerek yoktur. Mirasçılık belgesinin kesinleşmesine gerek yoktur. 


-Mirasçılardan sadece birisi başvurup, intikal işlemini yaptırabilir. Ancak bu halde mirasçıların pay oranları tapuda gösterilmez. 


-Tapuda pay oranlarının da gösterilmesi isteniyorsa mirasçılık belgesinde adları yazılı olan tüm mirasçıların tapu dairesine gelmeleri veya vekaletname göndermeleri gerekir. Genel nitelikteki vekaletname ile işlem yapılmaz. Gönderilecek vekaletnamede mutlaka yapılacak işin tam olarak tereddüte yer vermeyecek şekilde yazılmış olması aranır. 


-Tapuda pay oranlarının gösterilmesi isteniyorsa; “Müşterek mülkiyet olarak, paylı mülkiyet olarak tescil ettirmeye, iştirak halindeki mülkiyeti ya da elbirliği mülkiyetini feshetmeye müşterek mülkiyete geçmeye, iştiraki bozmaya...gibi” ibarelerin vekaletnamede yazılı olması gerekir.



Borç miras kalır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com