Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?
Kişiye miras kalması durumunda kendisi ya da avukatı aracılığı ile miras işlemlerine başlanması gerekir. Peki, Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi olarak biliniyor
İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamını ifade ediliyor. Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi olarak biliniyor. Mirasçı olarak belirlenen kişiler genellikle ölen hak sahibi ile arasında birinci dereceden kan bağı bulunan kişiler oluyor. Bu intikal işlemleri ise tapu müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Miras intikali işleminin yapılabilmesi için ölen kişi tarafından kalan taşınmaz malların mirasçılarının olduğunu gösteren bir belgenin olması gerekiyor. Bu evrakların hepsini eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra Tapu Müdürlüğüne giderek gerekli başvuruda bulunulabiliyor.
Mirasla ilgili intikal işlemleri Tapu Müdürlükleri tarafından yapılıyor. Tapuda intikal işlemleri için öncelikle ilgili mahkemeden veraset intikal belgesi alınması gerekiyor. Veraset intikal belgesinin olmaması halinde miras intikali kesinlikle yapılamıyor.
Veraset intikal belgesi taşınmaz malın mirasçıları olduğunu gösteren resmi belge olarak karşımıza çıkıyor. Ancak mirasçılar içerisinde yurt dışında yaşayan varsa ya da bir anlaşmazlık olursa veraset ilamı Sulh Mahkemelerinden alınabiliyor. Veraset intikal belgesini aldıktan sonra gerekli olan diğer belgeler ile tapu müdürlüklerine gittiğiniz de intikal işlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün oluyor.
Miras intikal işlemi kişinin ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Kişinin ölümünden sonra en geç iki yıl içinde gerçekleştirilmelidir. Mirası alacak olan kişi veya kişilerce 2 yıl içinde miras intikali yapılmazsa tekrar yapabilmek için yargıya başvuru yapılması gerekecektir.
Tapu intikali için gerekli evraklar neler?
İntikali yapılmak istenen taşınmaz malın tapu senedi,
Tapu senedi yoksa parsel numarasını belirten herhangi bir belge,
Miras işlemi yapılacak olan konut ise sigorta belgeleri,
İntikal talebinde bulunan mirasçıların ve ilgili avukatın nüfus cüzdanı ya da fotokopisi,
Miras İntikali ile ilgili işlemler için avukat tutulmuşsa avukatın mirasçılardan almış olduğu vekâlet belgesi.
İntikal işlemini gerçekleştirmek için taşınmazın bulunduğu belediyeye gidilip, 'rayiç bedel yazısı' başvurusunun yapılması gerekiyor. Belediyelerin emlak bölümlerinden talep edeceğiniz bu makbuzu almak için taşınmazın emlak borcunu ödemeniz de gerekli oluyor. Makbuzu, vefat eden kişinin son ikamet adresinin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edip Veraset ve İntikal Vergisi'nin ödendiğini ibraz etmeniz gerekiyor.
Böylece intikal işlemi için taşınmazın vergi ilişiğinin olmadığını belgelemiş oluyorsunuz. Bu adımı tamamladığınızda hazırlığınız sona ermiş oluyor. Tüm belgeleri Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürdüğünüzde sizden sadece döner sermaye ücreti ödenmenizi de talep edecekler. Ardından tapu intikal işleminiz tamamlanmış olacak.
İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?
Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?
Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?
Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!