Emlak Terimleri

Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve ardından miras bıraktığını düşünelim. Siz de "Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?" diye soruyorsanız, işte yanıtı...Kan bağına bağlı olarak sonraki kuşaklara aktarılan miras herkesin hayali

Vefat geride kalanlara ne kadar üzüntü veriyorsa, miras da bir o kadar mutlu ediyor. Kan bağına bağlı olarak sonraki kuşaklara aktarılan miras herkesin hayali. Dedenin, babanın veya diğer büyük yakınların malvarlıklarının tamamı her zaman bilinmeyebiliyor. Bu kişilerin vefat etmesi halinde ise kişiler "Bana miras kaldığını nasıl öğrenirim?" sorusunun yanıtını araştırıyor.

Miras paylaşımı kanun hükümlerine göre yapılıyor. Kanunen miras, bir kimsenin vefatından sonra kalan taşınır ve taşınmaz mallara deniyor. Miras, yasal mirasçılara kalıyor. Yasal mirasçılar ise kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık çocuklar ve son olarka devlet olarak sıralanıyor.

BANA MİRAS KALDIĞINI NASIL ÖĞRENİRİM?

Miras kalıp kalmadığı Sulh Hukuk Mahkemesi'ne veya noterlere başvuruda bulunarak alınacak veraset ilamından (mirasçılık belgesi) öğrenilebiliyor. Başvuru için birtakım belgeler isteniyor. Bunlar:
 
* Ölüm belgesi,
* Nüfus Kayıt Örneği,
* Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.

MİRAS KALDIYSA NELER YAPILMALI? 

Kanunen miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.

Mirasçı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. Mirasın açıldığı anda sağ olan mirasçı sonradan ölürse, onun miras hakkı kendi mirasçılarına kalıyor.

MİRAS İNTİKALİ İÇİN GEREKEN BELGELER

-Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)

-İşlemde temsil var ise temsil belgesi (vasi kararı, vekâletname vb.)

-Veraset Belgesi (Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan aslı veya onaylı örneği) ( yurt dışındaki mahkemelerden alınmış veraset belgelerinin Tapu Kanununun 37. maddesi gereği Türk mahkemelerince onaylanmış olması gerekir.)

-Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (Bina vasıflı taşınmazlarda)

Emlakçı komisyonu 2022 ne kadar?

Arsa tapulu ev almak mantıklı mı?

Boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulur mu?