Emlak Terimleri

Miras intikali yapılmazsa ne olur? Miras intikali süresi var mı?

Miras, kişinin ölümü ile birlikte mirasçılara geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade ediyor. Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın sahibi ölürse mirasın, mirasçılara intikaline miras intikali deniyor. Peki, Miras intikali yapılmazsa ne olur? Türk Medeni Kanunu Madde 598’de, yasal mirasçılara, atanmış mirasçılara, vasiyet alacaklılarına mirasçı olduklarını gösterir resmi bir belge alma hakkı verilmiştir

Bir kişinin vefatı ile ölen kişinin miras bıraktığı her türlü taşınır, taşınmaz mal ve nakdin mirasçılarına bir takım yasal prosedürlerle devredilmesi gerekiyor. 

Türk Medeni Kanunu Madde 598’de, yasal mirasçılara, atanmış mirasçılara, vasiyet alacaklılarına mirasçı olduklarını gösterir resmi bir belge alma hakkı verilmiştir. Bu belge mirasçılık belgesi veya diğer adıyla veraset ilamı olarak biliniyor. 

Bunun için ilk aşama veraset ilamı alınmasıdır. Ölen kişinin yasal mirasçılarını ve bu mirasçıların miras paylarını gösteren bu belge sulh hukuk mahkemesi veya noterden alınabiliyor. Peki, Miras intikali yapılmazsa ne olur? Miras intikali süresi var mı? İşte tüm detaylar... 
 

Miras intikali yapılmazsa ne olur?

Miras intikal işlemi kişinin ölümünden sonra yapılan bir işlem olarak biliniyor. Kişinin ölümünden sonra en geç iki yıl içinde yapılması gerekiyor. Mirası alacak olan kişi veya kişilerce 2 yıl içinde miras intikali yapılmazsa tekrar yapabilmek için yargıya başvurmaları gerekecektir. 

Tapu müdürlüklerinin de belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncellemesi gerekiyor. Peki, miras intikalinin tamamlanması için neler gerekmektedir?

Tapu intikali ölen kişinin tapulu olan mallarının mirasçılarına tescil edilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Tapu intikalleri Tapu Müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor.  
 
İntikali yapılmak istenen taşınmaz malın tapu senedi
Tapu senedi yoksa parsel numarasını belirten herhangi bir belge
Miras işlemi yapılacak olan evse sigorta belgeleri
İntikal talebinde bulunan mirasçıların ve ilgili avukatın nüfus cüzdanı ya da fotokopisi
Miras İntikali ile ilgili işlemler için avukat tutulmuşsa avukatın mirasçılardan almış olduğu vekâlet belgesi de bulundurulmalıdır.

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Miras intikalinde tapu harcı ödenir mi? Miras intikali 2022 masrafı ne kadar?

Reddi miras süresi geçince ne olur? Süresi geçen miras reddedilebilir mi?

Mirasın hükmen reddi nedir, nasıl yapılır? Mirasın hükmen reddi şartları nelerdir?

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?

Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!