Miras olarak borç kaldıysa ne yapılabilir?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz 3 kardeşiz, babamız geçen yıl vefat etti. Bize mahkemesi süren bir takım borç bıraktı. Reddi miras süresini geçirdiğimiz için borca batık tereke davası açtık. Bu durumda ne gibi sonuç çıkar?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Biz 3 kardeşiz, babamız geçen yıl vefat etti. Bize mahkemesi süren bir takım borç bıraktı. Reddi miras süresini geçirdiğimiz için borca batık tereke davası açtık. Bu durumda ne gibi sonuç çıkar?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Biz 3 kardeşiz, babamız geçen yıl vefat etti. Bize mahkemesi süren bir takım borç bıraktı. Reddi miras süresini geçirdiğimiz için borca batık tereke davası açtık. Bu durumda ne gibi sonuç çıkar? ● A.H.
★ ★ ★ ★ ★
Miras konuları son günlerde toplumu çok meşgul eden bir hal aldı. Elbette herkesin bir sonu var ve her halde bir gün miras konusu herkesin karşısına çıkacak. Ancak bu günlerde üzerinde çok durulması biraz manidar. Okuyucumun sorusu önemli, zira bugünlerde yaptığım açıklamalarda mirasın reddi için vefattan sonra üç ay olduğunu söylemiştim.
Üç ay geçtikten sonra mirasın reddi talebinde bulunulamaz. Ancak bazı hallerde terekenin borca batık olduğu haller vardır ve bunlar için de yasalarımızda bir hüküm bulunmaktadır. Denilir ki: “Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmişse, miras reddedilmiş sayılır.”
★ ★ ★ ★ ★
Bu durumda üç ay içinde mirası reddetme mecburiyeti olmaz, miras zaten reddedilmiş kabul edilir. İşte okuyucumun bahsettiği dava bu hususun tespiti amaçlı bir davadır. Okuyucumun babasının bankalara olan borcu belli seviyeye gelmiş ve bilinir haldeyse artık o miras reddedilmiştir.
Ancak mahkemece tespiti yapılmaktadır. Mahkeme şartlara bakacak ve bir karar verecek ama bakılmakta olan bir davanın sonucu hakkında ‘kazanırsınız’ veya ‘kaybedersiniz’ gibi sonuca matuf bir bilgi vermediğim için yasal durumu açıklamakla yetiniyorum.