Emlak Terimleri

Miras paylaşımı dava dilekçesi!

Bir kimsenin vefatının ardından yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapması gerekiyor. Peki, miras paylaşımı dava dilekçesi nasıl yazılır?

Miras paylaşımı dava dilekçesi!

Bir kimsenin vefatının ardından yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapması gerekiyor. Miras paylaşım davası yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüyor.


Miras paylaşımı davasının süresi mirasının sayısına göre ve mahkemenin yoğunlğuna göre değişebiliyor. Miras paylaşımı davasında yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında mal paylaşımı yapılıyor. 


Miras paylaşımı;

- Altsoy için yasal miras payının yarısı,

- Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,

- Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,

- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.


Miras paylaşım dava dilekçesi örneği!



TARAFLAR :


…………arasında aşağıdaki koşullarla bir miras taksim sözleşmesi akdolunmuştur.


İşbu sözleşmede ;


…………..” devreden “,

………….” devralan ” olarak anılacaktır.


KONU :


İşbu sözleşmenin konusu, ……….vefatı sonucunda devredenlerin kendilerine intikal eden, tapuda ………….adına kayıtlı olan ve edinilmiş mal rejimi gereği yarısının da ona ait olduğu, terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payına düşen …………..yer alan konutun mülkiyet hakkının tamamını, mirasçılardan olan ………(devralana) devretmesidir.


TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


Devredenler, ………..tarihinde ölen …….’dan kendilerine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan yukarıda bahsi geçen mülkiyet üzerindeki miras payının tamamını devralana, …………terekenin kalan kısmından hiçbir hak talep etmemesi şartıyla devretmiştir.


YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için …………yetkili olacaktır.


İşbu sözleşme, ../../2013 tarihinde ………………………..’ da beş nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha devralana teslim edilmiş, diğer nüshalar devredenlerde kalmıştır.


Devreden                                       Devralan




Miras paylaşımı nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com