Emlak Terimleri

Miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras; bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak tanımlanıyor. Peki, miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras; bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak karşımıza çıkıyor. 


Bir kimsenin ölümünün ardından miras paylaşımının yapılabilmesi için ilk olarak vasiyeti var mı diye bakılması gerekiyor. Vasiyet var ise miras paylaşımı vasiyete göre değerlendiriliyor. 


Eğer ölen kişinin vasiyeti yok ise mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.


Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında mal paylaşımı yapılıyor. 


Mirasçılık belgesi, ölüm halinde mirasçılara mahkemece verilen ve mirasçı olduklarını gösteren, aksi sabit oluncaya kadar geçerli belge niteliğini taşıyor. Peki, miras paylaşımı nasıl yapılır?


Miras paylaşımı nasıl yapılır?

- Altsoy için yasal miras payının yarısı,

- Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,

- Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,

- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.


Miras paylaşımı davası nasıl açılır?

Miras paylaşımı davası için Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru işlemi bir dilekçe ili yapılıyor. Miras paylaşımı dava dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor;


Miras paylaşım dava sözleşmesi..



TARAFLAR :


…………arasında aşağıdaki koşullarla bir miras taksim sözleşmesi akdolunmuştur.


İşbu sözleşmede ;


…………..” devreden “,

………….” devralan ” olarak anılacaktır.


KONU :


İşbu sözleşmenin konusu, ……….vefatı sonucunda devredenlerin kendilerine intikal eden, tapuda ………….adına kayıtlı olan ve edinilmiş mal rejimi gereği yarısının da ona ait olduğu, terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payına düşen …………..yer alan konutun mülkiyet hakkının tamamını, mirasçılardan olan ………(devralana) devretmesidir.


TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


Devredenler, ………..tarihinde ölen …….’dan kendilerine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan yukarıda bahsi geçen mülkiyet üzerindeki miras payının tamamını devralana, …………terekenin kalan kısmından hiçbir hak talep etmemesi şartıyla devretmiştir.


YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için …………yetkili olacaktır.


İşbu sözleşme, ../../2013 tarihinde ………………………..’ da beş nüsha olarak imzalanmış ve bir nüsha devralana teslim edilmiş, diğer nüshalar devredenlerde kalmıştır.


Devreden                                       Devralan




Miras paylaşımı davası ne kadar sürer?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com