Emlak Terimleri

Miras paylaşımının iptali!

Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerli bir durumdur. Miras paylaşımının iptali için paylaştırma yapılırken hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabiliyorlar...


Miras paylaşımının iptali!


Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerli bir durumdur. Miras paylaşımının iptali için paylaştırma yapılırken hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabiliyorlar. Ülkemizde sıkça görülen vakalar özellikle erkek çocuklar arasında mirasın satış muamelesi gösterilerek paylaştırılmasıdır ki buna karşı da muvaza (danışıklı işlem) nedeni ile iptal ya da tenkis davası açılabiliyor. Kanunumuzda mirasçılık bakımından kız ve erkek çocuklar arasında hiçbir farklılık yoktur. Bu yasanın hükmüne aykırı olarak yapılan satış ve bağışlamalar iptal edilebiliyor.


Muris muvazası nedeniyle miras paylaşımının iptali davalarında, Yargıtay’ın temel aldığı ölçü; miras bırakanın iradesi ve gizli sözleşmenin şekle bağlı olup olmadığıdır. Yargıtay, miras bırakanın malvarlığını devretmekteki gerçek amaç ve iradesinin tespit edilmesine büyük önem veriyor. Yani mirastan mal kaçırma olgusunun tam olarak tespit edilmesi gerekiyor. Miras bırakan, mesela üzerine kayıtlı taşınmazı gerçekten diğer mirasçıları mirastan mahrum etmek için mi yoksa miras paylaşımı kastıyla mı devretmiştir. Bu gerçek, mirasçının devir tarihindeki davranış biçimleri, mali gücü, yaşam tarzı, bulunduğu bölgedeki örf ve adetler, devrettiği mirasçı ile ilişkileri veya mirastan mahrum olan mirasçı ile olan husumeti gibi olgular miras bırakanın devir amacını tespitte yardımcı unsurlardır.



Miras hukuku zümre sistemi!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras hukukunda zamanaşımı süreleri!
Miras paylaşımında eşitlik!
Mirasa hangi mahkeme bakar?
Mirastan mahrum etme men!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com