22 / 11 / 2024
fuzul

Miras vergisi nasıl hesaplanır?

Miras vergisi nasıl hesaplanır?

Miras nedir? Miras yoluyla kalan mal varlığının miras vergisi nereye ödenir? Miras vergisi nasıl hesaplanır? Miras vergisi hesaplama hakkında detaylı bilgiler haberimizin devamında yer alıyor..




Miras nedir?


Miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para anlamına geliyor. Miras ölen kişinin vasiyetiyle yakınlarına bırakıldığı gibi kan bağı olduğu kişilere vasiyet yolu olmadan da bırakılabiliyor.


Mirasta çocuklar arasında paylaşım nasıl gerçekleşir?


Ölen kişinin çocukları arasında yaş, cins gibi ayrımlar yapılmaksızın miras bölüştürülüyor. 4721 sayılı yeni Medeni Kanun düzenlemesinde ise evlilik dışı çocuğun aleyhine olan eşitsizlik de kaldırılmış oldu. Diyelim ki ölen kişinin 2 oğlu ve 1 kızı var. 2 oğlundan biri hayatını kaybetmiş ve bu ölen çocuğun bir de çocuğu var. Miras hakkı sağ olan oğluna, sağ olan kıza ve ölen oğlun çocuğuna eşit bir şekilde paylaştırılıyor. Bu mirastan evlilik dışı olan çocuk da mirastan payına düşeni alabiliyor.


Peki miras vergisi nedir, miras vergisi nasıl hesaplanır?


Miras vergisi yani diğer adıyla veraset vergisi; 1959 yılında kabul edilip 1960 yılından itibaren hayatın içerisinde yer alır. Bu vergi sistemi iki aşamada inceleniyor


1.Ölüm halinde vasiyet ile    


2.Hibe ya da bağışlama yolu ile


Bedel ödemeden ya da herhangi bir sebep ile sahip olunan mal varlığı için ödenen vergi türüne veraset vergi sistemi deniyor. Ölüm halinde mirasçılar ölümün gerçekleştiği 4 ay içerisinde veraset ve intikal vergi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Bunun için Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurmaları gerekir. 


Veraset ve intikal vergisi 2013 yılı oranları;


- İlk 190 bin TL için yüzde 1 vergi,

- Sonrasında gelen 430 bin TL için yüzde 3 vergi, 

- Sonrasında gelen 940 bin TL için yüzde 5 vergi,

- Sonrasında gelen 1 milyon 800 bin için yüzde 7 vergi,

- Matrahın 3 milyon 360 bin TL'yi aşan kısmı için ise yüzde 10 vergi veriliyor.


Veraset nedir?

Veraset ve İntikal Vergisi stopaj yoluyla nasıl ödenir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön