Sektörel

Miras vergisinde istisna tutarları 2020!

Menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya ivazsız olarak intikal etmesi halinde miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Miras vergisinde istisna tutarları belli oldu. İşte miras vergisinde istisna tutarları 2020...

Türkiye'de bulunan malların veya gayrimenkullerin veraset halinde ya da ivazsız olarak bir kişiden diğer kişiye intikal etmesi durumunda miras vergisi ödenmesi gerekiyor. Ayrıca malların karşılıksız olarak bir şahıstan diğer şahsa intikali durumunda da miras vergisi ödeniyor.

Bir kişinin vefat etmesiyle tüm mal varlığı mirasçılarının arasında paylaşılıyor. Bu durumda mirasçıların her yıl düzenli olarak iki kere vergilerini ödemeleri gerekiyor. Miras vergisini ödemeyenler için cezai işlem uygulanacak.

Veraset ve intikal vergisi ödeme 2020

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl haziran ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksit olarak ödeniyor. Miras kalan vatandaşlar, vergi borcunu belli bir süre için, yıl içinde iki eşit taksit olarak ödeme yapılıyor. Toplamda 6 taksit olarak veraset ve intikal vergisi borcu olan kişinin borcu kapatılıyor.

Miras vergisinde istisna tutarları 2020

2020 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğte veraset ve intikal vergisinin istisna tutarları da belirlendi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;

- Evlatlıklar dahil füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 306.603 TL
- Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinde 613.582 TL
- İvasız suretle meydana gelen intikallerde 7.060 TL

Verginizi hesaplayın

1/1/2020 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacak.

Miras vergisinde istisna tutarları 2019!