Miras zümreleri nelerdir?
Medeni Kanun gereğince mirasçılar; mirasbırakanın hısımlığına dayanarak mirasçı olanlar ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor. Mirasbırakanın hısım mirasçısı olan kimselerin mirasçılıkta, miras zümresi bulunuyor. Peki, miras zümreleri nelerdir?
Miras zümreleri nelerdir?
Mirasçılıkta, mirasçıları mirasbırakanın hısımlığına dayanarak mirasçı olanlar ve atanmış mirasçılar olarak karşımıza çıkıyor. Mirasbırakanın hısım mirasçısı olan kimselerin mirasçılıkta, miras sırası bulunuyor.
Mirasçılık sırası, miras zümresine göre belirleniyor. Peki, miras zümreleri nelerdir? Miras hukuku zümre sistemi nedir?
Miras zümreleri..
1. zümre mirasçıları
1. zümreyi mirasbırakanın altsoyu oluşturuyor. Altsoyda; çocuklar, torunları, torunların çocukları, çocukların torunları bulunuyor.
2. zümre mirasçıları
2. zümreyi ise; üstsoy olan ölenin anne ve babası, kardeşleri, yeğenleri, bunları çocukları ve torunları oluşturuyor.
3. zümre mirasçıları
3. zümreyi; Ölenin büyükanne ve büyükbabası ile çocukları olan amca, hala, dayı, teyze, kuzenlerden ve devamı meydana getiriyor.
4. zümre mirasçıları
4. zümrede ise; büyükanne ve büyükbabanin anne ve babaları ile bunların altsoyları bulunuyor. Ancak, 4. zümreye miras hakkı düşmüyor.
Mirasın açılması..
Miras, mirasbırakanın ölümüyle açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.
Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılıyor. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülüyor.
Medeni Kanuna göre mirasa ehil olmayanlar dışındaki herkes mirasçı olabileceği gibi, vasiyet alacaklısı da olabiliyor. Tüzel kişiliği bulunmayan bir topluluğa belli bir amaç için yapılan kazandırmaları, o topluluk içindeki kişiler, mirasbırakan tarafından belirlenen bu amacı gerçekleştirme kaydıyla birlikte edinmiş oluyorlar; amacın bu yolla gerçekleştirilmesine olanak yoksa, yapılan kazandırma vakıf kurma sayılıyor.
Mirasçıların hakları nelerdir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com