Emlak Terimleri

Mirasa tedbir koydurma!

Mirasa tedbir koydurmak için yasanın gerekçesi de dikkate alınarak haklı tarafın elde etmesi kuvvetle muhtemel alacak yada hakkının üzerinde geçici koruma sağlanması şeklinde uygulanması gerekiyor...


Mirasa tedbir koydurmak için veraset ve intikal vergisi matrahına girmesi gereken malların kaçırılacağını anlatır ihtimallerin bulunduğu hallerde vergi dairesince Türk Medeni Kanununun 590. maddesi uyarınca tereke defterinin yapılması isteniyor.


Mirasa tedbir koydurma durumu veraset ve intikal vergisini güvence altına almak için yapılıyor. Tereke defteri sulh hakiminin malları tespit etmesinden sonra yazılıyor. Tereke defterinin yazılması sadece vergi dairesinin talebine yönelik bir uygulama olmayıp mirasçıların mirasla ilgili haklarını da koruyan bir uygulama oluyor.


Mirasa tedbir koydurma mirasbırakanın mirasının mirasçılar tarafından vergisinin ödenmeyecek olması durumunda vergi dairesinin istemi ile sulh mahkemeleri tarafından yapılıyor.

Geçici koruma adı altında düzenlenen mirasa ihtiyati tedbir konusu Usul Yasasının 389.maddesinde düzenleniyor.


İhtiyati tedbir ile ilgili  mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın veya ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Mirasa tedbir koydurmak için yasanın gerekçesi de dikkate alınarak haklı tarafın elde etmesi kuvvetle muhtemel alacak yada hakkının üzerinde geçici koruma sağlanması şeklinde uygulanması gerekiyor.



Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras hukuku vasiyetname!
Miras paylaşımı nasıl olmalı?
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Cebri satış ihtiyati tedbir!
Miras sözleşmesinin iptali!
Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com