Mirasçıların vergi sorumluluğu nedir?
Miras hukukuna göre, bir kimseye miras kalması sonucunda miras kalan mülkler için mirasçının belli oranda ve belli dönemlerde vergi ödemesi gerekiyor. Peki, mirasçıların vergi sorumluluğu nedir?
Mirasçıların vergi sorumluluğu nedir?
Miras hukukuna göre, bir kimseye miras kalması sonucunda miras kalan mülkler için mirasçının belli oranda ve belli dönemlerde vergi ödemesi gerekiyor. Peki, mirasçılar hangi vergileri öder?
Mirasçıların vergisel sorumlulukları..
Veraset ve İntikal Vergisi..
Veraset ve İntikal Vergisinin konusunu; Servet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisinin uygulama alanı Türk vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında intikal eden mallar oluşturuyor.
Veraset ve intikal vergisi uygulamasında vergiyi doğuran olay, Kanunun 2’nci maddesinde tanımı yapılan malların yukarıda belirtilen kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesidir.
Buna göre vergiyi doğuran olay, bir kişinin ölümü, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile meydana gelmektedir.
Veraset ve intikal vergisi oranları 2014..
Matrah Verginin Oranı (%)
Veraset Yoluyla İntikallerde
İlk 190.000 TL için 1
Sonra gelen 440.000 TL için 3
Sonra gelen 970.000 TL için 5
Sonra gelen 1.800.000 TL için 7
Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için 10
İvazsız İntikallerde
İlk 190.000 TL için 10
Sonra gelen 440.000 TL 15
Sonra gelen 970.000 TL 20
Sonra gelen 1.800.000 TL 25
Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için 30
Gelir vergisi..
Miras hukukuna göre miras bırakanın işletme sahibi olması halinde, ölüm olayı işi bırakma hükmünde olup, bu durumun bir ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmekte olup, mirası reddetmemiş bir mirasçının ölüm olayını bildirmesi yeterli bulunuyor.
Bununla birlikte Vergi Usul Kanununun 16 ncı maddesine göre ölümle birlikte beyanname verme ve bildirim sürelerine üç ay eklenmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla, ölüm olayından sonra mirasçıların bildirimde bulunmaları için süre dört ay olmaktadır.
Gelir Vergisi Kanununun 92 nci maddesinde ölüm halinde beyanname vermek için ölüm tarihinden itibaren 4 aylık bir süre belirlenmiştir. Yani ölüm halinde içinde bulunulan yıla ait ve geçmiş yıla ait beyanname 4 aylık bir süre içinde verilmelidir.
Örneğin, 20 Şubat 2013 tarihinde vefat olayı olmuşsa beyanname verme ödevi mirasçılar tarafından 20 Haziran 2013 tarihine kadar yerine getirilmelidir. Burada geçmiş yıl beyannamesi için farklı bir tarih belirlenmesi söz konusu değildir.
Gelir Vergisi Kanunu açısından mirasçılara getirilen bir diğer yükümlülük de kira geliri elde eden mükelleflerin gelecek yıllara ait olup peşin tahsil ettiği kiraların gelecek yıl beyan edebilmelerine imkân sağlayan hükme ölüm dolayısıyla bir istisna getirilmekte ve mirasçıların bu gelirleri içinde bulunulan yılın geliri olarak beyan etme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Ölüm halinde vergi cezaları düşer. Ancak gecikme zam ve faizleri ceza niteliğinde olmadığından mirası kabul eden mirasçılardan miras hisseleri oranında talep edilecektir.