Sektörel

Mirasta hisse satışı olur mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen miras hisse satışı ile ilgili soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.. 

Bir arsanın yarısı bana ait. Bu yer yeğenlerimle birlikte bana miras olarak kaldı. Şimdi diğer yarı hisseye sahip yeğenlerim hisselerinin tamamını bana satmak istiyorlar. Böyle bir satış mümkün mü? ● A.Y.

Artık biliyorsunuz miras olarak kalan mallar mirasçılara elbirliği mülkiyeti olarak geçer. Yani o gayrimenkulde hisseler ayrılmış, paylar belirlenmiş değildir. Sadece miras payları bellidir, tapu kayıtlarında herkes sadece ortak olarak görünür ama paylar yer almaz. Payların yer alması için elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi lazımdır. Bu nedenle yani elbirliği mülkiyetinde hisseler belirsiz olduğundan bir hissedar kendi payını bir başkasına satamaz, devredemez. Elbirliği mülkiyetinde bir hukuki işlem yapılacak ise tüm hissedarların birlikte hareket etmesi şarttır.

Okuyucumun olayına gelince. Tapuda diğer yarı hisseye sahip yeğenlerin tümü devir işlemi yapmak istediğine göre buna hukuki bir engel yoktur. Bunun sağlanması için tapu müdürlüğüne hep birlikte başvurmaları yeterlidir. Diğer yarı hisseye sahip ortakların tamamı hisselerini okuyucuma devredeceklerine ve diğer yarı hisse de zaten okuyucumun olduğuna göre artık satış sonucu bir ortaklık söz konusu olmayacağı için neticede elbirliği mülkiyeti veya paylı mülkiyet diye bir şey kalmayacak, okuyucum tam malik olacaktır.

Netice itibarıyla hep birlikte tapu müdürlüğüne başvurulduğu takdirde herhangi bir problem yaşamayacaklardır. Bazı hallerde hisselerini devretmek isteyenler tapuya toplu halde gitmeyebilmektedir. İşlemi ayrı ayrı farklı zamanlarda yapmak istemektedirler, o takdirde işlemlerin uzaması söz konusudur. Bu nedenle tapuya toplu halde gidilmesi tavsiyesinde bulundum.