Emlak Terimleri

Mirasta pay devri nasıl yapılır?

Mirasta iştirak hal bozulmadan mirasçılar arasında pay devri yapılabiliyor. Medeni Kanun ile mirasta pay devrinin yapılması bazı şartlara bağlanıyor. Peki mirasta pay devri nasıl yapılır?

Mirasta pay devri nasıl yapılır?

Mirasta iştirak hal bozulmadan mirasçılar arasında pay devri yapılabiliyor. Medeni Kanun ile mirasta pay devrinin yapılması bazı şartlara bağlanıyor.


Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlı oluyor. 


Bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlıyor.


Mirasta pay devri nasıl yapılır?

Mirasta pay devri işlemi için gerekenler:

1. Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergidairesinden alınmış belge.


2. Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


3. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Mirasçılar arasında yapılan pay devri işlemi, eğer bedelli ise satış, eğer bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.


Pay devri; bedelli olarak gerçekleştiyse taşınmaz malın  Emlak  beyan değerinden az olmamak kaydı ile ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsili gerekiyor. 


Pay devri, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan binde 68,31 oranında harç tahsili gerekiyor.


Pay temliki sözleşmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com