29 / 04 / 2024

Mısır Apartmanı müze yapılacak!

Mısır Apartmanı müze yapılacak!

İstiklal Marşı şžairi Mehmet Akif Ersoy'un hayatını kaybettiği Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanının özel mülk olarak kullanılması Akif'i sevenleri rahatsız ediyordu. Başbakan Erdoğan'ın verdiği talimatla Akif'in evi müzeye çevriliyor



Mehmet Akif Ersoy'un hayatını kaybettiği tarihi Mısır Apartmanı'yla ilgili sevindirici haber Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Bakan Günay, 'Mehmet Akif Ersoy'un İstanbul'da bir süre mukim olduğu Beyoğlu'nda Mısır Apartmanı özel mülk şu anda. Daha önceden plana bu yapıyla ilgili, bunun kamulaştırmasıyla ilgili, başlatılmış bir girişimimiz var, 2011 yılı içinde inşallah bu girişimi de sonuçlandırıp oturduğu mekanın bulunduğu katın Akif hatırasına hürmeten bir müze düzenlemesine kavuşmasını sağlamak bizim de amacımızdır' dedi.

2011'i Akif yılı ilan ediyoruz

2011 yılının TBMM tarafından İstiklal Marşının kabulünün 90. yıl dönümü ve Mehmet Akif'in ebediyete intikal edişinin de 75. dönümü olduğunu hatırlatan Kültür Bakanı Günay, 'Bu iki tarihi birleştirerek biz 2011 yılını, İstiklal Marşının kabulü tarihi 12 Mart 2011'den başlayıp Aralık'ın 27'sine kadar sürecek olan süreci Mehmet Akif yılı olarak hem ülkemizde hem de ülkemizin sınırları dışında değerlendirmeyi kararlaştırdık. Bir Mehmet Akif yılı, Mehmet Akif Ersoy anma yılı ilan ediyoruz' şeklinde konuştu.

Tacettin Dergahı'na yeni düzenleme

Ankara'da 'Mehmet Akif adıyla bir edebiyat müze kütüphanesi açmayı
planladıklarını belirten Kültür Bakanı Günay, Bunun mekanını Altındağ Belediyesine birlikte tespit ettik ve tahmin ediyorum ki 12 Mart 2011 tarihinde o kütüphaneyi, Ankara'daki Mehmet Akif edebiyat müze kütüphanesini açmakla işe başlayacağız' dedi. Altındağ Belediyesi'nin 2005'te Meclis'in çıkardığı kanunun verdiği imkanı iyi değerlendirdiğini ifade eden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay şunları söyledi:
şžairin hatırasına hürmet duygusu

'Altındağ Belediyesi, bu imkanları iyi değerlendirerek Tacettin Dergahı ve çevresinde bir kentsel dönüşüm ve tarihÜ®
alanın ayağa kaldırılması konusunda bir çalışma yaptı ve  şu anda  Ankara  halkının çok rahatlıkla gezebileceği ve Akif'in hatırasına hürmet duyguları içinde mekanı iç-selleştirebileceği bir ortam ortaya çıktı. Kuşkusuz eksikler var. O çevrede istiklal Marşı'mızla ilgili bir anıtsal düzenleme yapılmıştı ama mekanın tarihÜ® özellikleriyle çok bağlaşık görülmediği için kaldırıldı. Bakanlığımız ile Altındağ Belediyesi bir çalışma yapıyor ve yine 12 Mart yani 90'ıncı, 2011 istiklal Marşı'mızın kabulünün 90'ıncı yıl dönümünde o anıtsal düzenlemeyi de o mekanda gerçekleştirmiş olacağız.'
Bugün/Bilal çETİN


Geri Dön