Mısırlılar TOKİ ile iş yapmak istiyor
Türkiye ile 2,5 milyar dolar ticaret hacmi bulunan Mısır'dan Türk müteahhitlere önemli bir çağrı geldi
Ülkenin Yatırım Bakanı Mahmut Muhiddin, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a "TOKİ benzeri kurumlarınızın tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Ülkemdeki 18 milyar dolarlık 48 müteahhitlik hizmetinde siz de yer alın." teklifini iletti.
Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, MÜSİAD'ın davetlisi olarak gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de gazetecilere Türkiye'nin komşularla ekonomik ve siyasî ilişkilerini değerlendirdi. Türkiye ile Ermenistan arasında yapılan ortak mutabakatın bölge için sevindirici olduğunu belirten Çağlayan, Azerbaycan ile Karabağ meselesi halledilmeden Ermenistan sınırının açılmasının söz konusu olmayacağını ifade etti. Türkiye'nin, dış politikasını barışçıl ve sorunların çözümüne yönelik yürüttüğünü ifade eden Çağlayan, "Ekonomik ilişkilerimizi geliştirme noktasında yoğun çaba sarf ediyoruz. Suriye ile çatışma çıkabilecek düzeye gelmiştik. Şükürler olsun bu ülkeyle vizeyi kaldırdık." diye konuştu. Irak ile yürütülen işbirliğine de dikkat çeken Çağlayan, Türkiye'nin bölgesindeki ülkelerle ekonomik işbirliğinden ziyade ekonomik entegrasyonu sağlamaya çalıştığını kaydetti. Bakan Çağlayan, "Bu kapsamda İran ile ortak bir serbest bölge kurma çalışmaları sürüyor. Ayrıca diğer komşu ülkelerle de bu yönde çalışmalar var. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Türkiye'ye geldiğinde anlaşılan konulardan biri buydu. Romanya ve Suriye ile bitiyor. Bu yolla komşu ülkelere yaptığımız ihracat 7 yılda 7 kata yakın artış gösterdi." dedi. Mısır'daki temasları hakkında da bilgi veren Çağlayan, Mısır'da yatırımlardan sorumlu bakanın kendisine altyapı yatırımlarıyla ilgili bir dosya sunduğunu, iskan bakanının da 500 bin konut yapılacağını belirttiğini açıkladı. Dosyada demiryolu, liman yapımı, işletmeciliği, su arıtma tesisi, yol inşası gibi toplam 18 milyar dolarlık 48 proje bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu: "Mısırlı bakanın, 'Türk firmalarıyla görüşelim, konuşalım, bu ihalelere girsin' dediği ihaleler bunlar. Türkiye'nin daveti üzerine 27 Ekim'de Mısır'dan bir teknik heyet Ankara'ya gelecek. İlgili kurumlarımızla bunun altyapısını yapacaklar."
İKT'DE TERCİHLİ TİCARET BÖLGESİ
Bakan Çağlayan, İstanbul'da 5-7 Kasım tarihlerinde yapılacak İslam Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısına kadar 10. ülkeyi aradıklarını ifade etti. Çağlayan, tercihli ticaret sisteminin Müslüman ülkeler arasında ticaretin artırılmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. Çağlayan, şu bilgileri verdi: "Biri ben şu alanda, biri bu alanda serbest bırakıyorum diyecek, diğeri ben şu kadar süreye geçişi öngörüyorum diyecek. AB'nin benzeri olmasa bile İslam Konferansı Teşkilatı içindeki ülkeler arasında tercihli ticaret sistemi oluştuğu zaman bu çıkacak ve İKT 1,5 milyarlık nüfus ve yüzde 28'lik kara parçası, kendi içindeki ticareti artıracak, tek bir ekonomik ortak alan ortaya çıkacak." Çağlayan, dış ticarette ülke masaları ve ülke uzmanları oluşturmaya yönelik yeni çalışma sistemlerini 26-27 Ekim'de açıklayacaklarını anlattı. Çağlayan, dünyadaki Türk nüfusunu, varlığını dikkate alan bir ağ ortamı oluşturulması yönünde de bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Bayram KAYA/Zaman
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
TOKİ'ye Mısır'da iş çıktı Nil'den 18 milyar $ akacak
MÜSİAD'ın Mısır'a yaptığı çıkarma, inşaata 18 milyar dolarlık iş yarattı. Bakan Çağlayan "Bana 18 milyar dolarlık 48 projeden oluşan dosya verdiler. TOKİ ile iş yapmak istiyorlar" dedi
MÜSİAD'ın Kahire'de düzenlediği 13'üncü Uluslararası İş Forumu kongresi kapsamında Mısır'a gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'dan da 18 milyar dolarlık projeyle dönüyor. Geçtiğimiz hafta da Libya'dan 5 yılda 100 milyar doları bulacak bir yatırım dosyasıyla dönen Çağlayan, Nil Nehri'nde Türk işadamları ve basın mensuplarıyla tekne turuna çıktı. Çağlayan, Mısır'la ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atıldığını kaydederek, özellikle müteahhitlik alanında büyük potansiyel olduğunu belirtti. Mısır'ın yatırımlardan sorumlu bakanı ile son 1 ay içerisinde kardeşlerinden daha çok görüştüğünü ifade eden Çağlayan, "Bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyorlar. Bana Türk müteahhitlere tanıtmam için 18 milyar dolarlık 48 adet projeden oluşan dosya sundu. Bunlarla ilgili mutabakat sağladık. Türk firmaları gelsin konuşalım diyorlar" dedi.
TOKİ'YE 500 BİN KONUTLUK TEKLİF
Bakan Çağlayan, dosyada yer alan önemli bazı projeleri şöyle sıraladı: "500 bin konut yapımı için TOKİ ve TOKİ'ye iş yapan müteahhitlerden destek bekliyorlar. Mısırlı firma, TOKİ'yle görüşme yapıyor. 1.5 milyar dolarlık Kahire çevreyolu projesi, 6 Ekim Şehri ve 16 projeden oluşan Mısır-Kızıldeniz Yolu projesi. Ayrıca demiryolu projeleri var. Marsa, Matruh ve Kahire Ramazan hatlarının yapımı. 4 parça ve 6 milyar dolardan oluşan liman yapımı ve işletmesi işleri var. Kuzeybatı Suveyş Kanalı projesi ile de özel ekonomik bölge yapmak istiyorlar. Entegre yerleşim ve ticaret merkezi projeleri var. Sahil yolları ve Gebüm Gölü turizm projeleri ve İskenderiye'de tıp şehri gibi projeleri var." Bir soru üzerine, Ermenistan'la imzalanan protokolün, Türkiye'nin dış politikada son 7 yıldır uygulanan komşularıyla ikili ilişkilerini geliştirme sürecinin uzantısı olduğunu ifade eden Çağlayan, komşularla ticaretin üzerinde yoğunlaştıkları bir alan olduğunu belirtti.
ÇATIŞMA YERİNE TİCARET VAR
Çağlayan "Daha önce çatışma noktasına geldiğimiz ülkelerle bugün ortak sanayi bölgeleri konuşuyoruz. Suriye'yle olan ilişkilerimizi hatırlayın. Bugün karşılıklı olarak vizeyi kaldırdık. Ticaret hacmimiz her yıl yüzde 40 artıyor. Ermenistan'la ilişkilerde protokolün uygulanması ise Karabağ şartına bağlı" dedi.
Irak'la ekonomik entegrasyon
Irak'la da daha önce başlatılan yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşması çerçevesinde bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 7 bakanla birlikte Irak'a gideceklerini bildiren Çağlayan, "40 anlaşma imzalayacağız. Biz artık Irak'la ekonomik işbirliğini konuşmuyoruz, entegrasyonu konuşuyoruz" dedi.
10 numara Mısır olabilir
İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkeler arasında serbest ticaretin sağlanabilmesi için bir üye ülkenin, altına imza attığı anlaşmayı meclisinden geçirmesine ihtiyaç olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Katar 9. ülke oldu.
10. ülke olmaya Mısır çok yakın. Mısır Ticaret Bakanı dostum Muhammed Raşid'le 7 gün evvel görüştüm. Meclis tatilde olduğu için sıkıntı vardı ama dün yaptığımız son görüşmeler bana ışık verdi. Biz gerekirse parlamentoyu olağanüstü toplayıp bu yasayı geçirebiliriz. Ben de ilk 10'a özendirmek için ilk 10'a altın harflerle girin' diyorum. Futbol takımlarının 10 numara arayışı var ya. Onun gibi. Mısır olabilir ama Cezayir ve Fas da var" şeklinde konuştu.
Star
Dünya çapında dev proje
Dünya çapında dev projeTürkiye'nin son dönemde geliştirdiği `komşularıyla sorunsuz dış politika' meyvelerini vermeye başladı.
Suriye ile karşılıklı olarak vizelerinin kaldırılmasının ardından Ermenistan ile yapılan ortak prokotokol dünyada geniş yankı uyandırdı. Bu gelişmelerin ardından İslam ülkeleri de yönünü Türkiye'ye dönmeye başladı. Türkiye ile 2.5 milyar dolar ticaret hacmi bulunan Mısır'dan Türk müteahhitlerine önemli bir çağrı geldi. Ülkenin Yatırım Bakanı Mahmut Muhiddin, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a önemli bir teklifte bulundu: "Biz sizin TOKİ benzeri kurumlarınızın tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Gelin ülkemdeki 18 milyar dolarlık 48 mütehhitlik hizmetinin içinde sizde yer alın."
DOSYA VERDİ
Bakan Çağlayan, Mısırlı Bakan Muhiddin'in kendisine altyapı yatırımlarıyla ilgili bir dosya sunduğunu, İskan Bakanı'nın da 500 bin konut yapılacağını belirttiğini söyledi. Mısır'ın Türkiye'nin bu alanlardaki tecrübelerinden faydalanmak istediğini anlatan Çağlayan, bu ülkenin müteahhitlik sektörü için önemli bir potansiyel oluşturduğunu söyledi. Kendisine sunulan dosyada demiryolu, liman yapımı, işletmeciliği, su arıtma tesisi, yol inşası gibi toplam 18 milyar dolarlık 48 proje bulunduğunu belirten Bakan Çağlayan şunları söyledi:
HEYET GELECEK `'Mısırlı yatırım bakanının, Türk firmalarıyla görüşelim, konuşalım bu ihalelere girsin dediği ihaleler bunlar. Türkiye'nin daveti üzerine 27 Ekim'de Mısır'dan bir teknik heyet Ankara'ya gelecek. İlgili kurumlarımızla bunun alt yapısını yapacaklar." Çalışma sistemi değişikliği kapsamında müteahhitlik sektörünü de ele alacaklarını kaydeden Bakan, "Türk müteahhitlik sektörü 70'den fazla ülkede 140 milyar dolardan fazla iş yapıyor. Ancak bu noktada inşaat malzemeleri ihracatının da artırılması ve Türk işçilerinin yurtdışındaki işlerde daha fazla çalıştırılmasının sağlanması gerekiyor" diye konuştu.
İskenderiye'ye ticaret ateşesi atanacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ile ticaretin artması ve daha da yükseleceği öngörüsü nedeniyle İskenderiye'ye bir ticaret ateşesi atama kararı verdiklerini kaydetti. Çağlayan, "Kararname çıktı, arkadaşımız 17 Ekim'de göreve başlayacak" dedi. Dış ticarette ülke masaları ve ülke uzmanları oluşturmaya yönelik yeni çalışma sistemlerini de 26-27 Ekim'de açıklayacaklarını anlatan Çağlayan dünyadaki Türk nüfusunu, varlığını dikkate alan bir ağ ortamı oluşturulması yönünde de bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Güngör ERGUN/Bugün
Mısır'da 18 milyar dolarlık 48 proje Türkleri bekliyor
Kahire'de düzenlen 13'üncü Uluslararası İş Forumu toplantılarına katılan ve temaslarda bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'da 18 milyarlık 48 projenin Türk müteahhitleri beklediğini söyledi.
Mısır İskan Bakanlığı'nın ülkede 500 bin konut yapacağını ve bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirten Çağlayan, Mısırlı bir firmanın TOKİ ile görüştüğünü de ifade etti. Çağlayan, Mısır Yatırım Bakanlığı'nın Türk müteahhitlerini görüşme için ülkesine davet ettiğini de söyledi.
Ankara'da buluşma
27 Ekim'de konuyla ilgili Mısır Yatırım Bakanlığı'ndan teknik bir heyetin Ankara'da, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonunda Türkiye'deki müteahhitlik kuruluşları ile bir araya geleceğini ifade eden Çağlayan, "Müteahhitlerimizin yurt dışında iş alma şansını artırmak için, inşaat malzemesi üretim sektörünü de devreye sokmamız, müşavirlik ve mühendislik sektörünü anahtar haline getirmememiz lazım" diye konuştu.
Ülke masaları kuruyoruz
Küresel krizden sonra küçülmeye giden firmaların kendilerini yurt dışına atarak kurtarmaya çalıştıklarına dikkat çeken Çağlayan, kuracakları ve daimi üyeliğini ticari ateşelerinin yapacağı "ülke masaları" ile Türkiye'nin dış ticaret hacmini genişletmeyi amaçladıklarını belirtti. Dış ticarette yeni hedefin "Çin" olduğunu belirten Çağlayan, Çin'in "öcü" gibi gösterildiği için ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye ulaştırılamadığını öne sürdü.
İşte projeler
Kahire Çevre yolu.
6 Ekim Şehri ve 16 projeden oluşan Mısır Kızıldeniz yolu.
4 bölümden oluşan 6 milyar dolarlık Doğu Port Sait ve İskenderiye liman projeleri.
Kuzey-Batı Suveyş Kanalı Özel Ekonomik Bölgesi projesi.
Su arıtma, atıksu istasyonu, yerleşim ve ticaret merkezi, sahil yolları, turizm porjeleri.
Fatma AKSU/Hürriyet