29 / 04 / 2024

Mithat Yenigün: Doğru mühendislik yaşatır!

Mithat Yenigün: Doğru mühendislik yaşatır!

TMB Başkanı Mithat Yenigün, Marmara Depremi’nin 21. yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Yenigün, ''Gerekli çalışmaları ciddiyetle ve hızla tamamlayalım” dedi.



Marmara Depremi’nin 21. yıldönümü nedeniyle Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, depremde kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızın acılarının hala yüreklerde olduğu kaydedilirken “TMB olarak, böyle bir acının ne ülkemizde ne de dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Toplumsal hafızasında deprem acılarının yaşandığı ülkemizde, art arda meydana gelen son depremlerin de tüm kesimlerin bu konudaki sorumluluklarını bir kez daha hatırlaması ihtiyacını ortaya koyduğundan bahseden TMB Başkanı Yenigün, “Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunan Türkiye’de sağlam yapıların önemi her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Güvenli yapılara ilişkin farkındalık artmakta ve önlemler memnuniyet veren biçimde alınmakta olsa da deprem gündeminin sürekli kılınarak ihtiyaçların tamamlanması gerekmektedir. Deprem hazırlıklarını bu afetin ciddi tehdidi altında olan ülkemizde öncelikli gündem maddesi kılalım, gerekli çalışmaları ciddiyetle ve hızla tamamlayalım” açıklamasında bulundu. 

Üretim, denetim ve eğitimde sıfır tolerans

Yenigün, açıklamalarına şu şekilde son verdi: “Kayıplara, deprem değil, ihmal ve kusurlu yapılar sebep oluyor. Zaman, ‘üretim, denetim ve eğitimde depreme karşı sıfır tolerans’ zamanıdır. Ülkemiz açısından deprem odaklı kentsel dönüşüm hayati önem taşımaktadır. Ancak her zaman vurguladığımız üzere; kentsel dönüşüm bina bazlı ve rant odaklı ele alınmamalı, dönüşüm bütünsel bazda bilimsel biçimde tasarlanarak uygulanmalıdır. Doğru mühendislik yaşatır. Dolayısıyla müteahhitlik kriterlerini belirleyen yasal altyapının tamamlanması ve etkin biçimde uygulanması gerekmekte, yapı denetimleri de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca nitelikli ve eğitimli işgücünün dayanıklı yapılar için bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır.”

Deprem geliyor!

Depreme kentsel dönüşümle hazırlanmalıyız!

 

 


Geri Dön