01 / 05 / 2024

Mobil Exxon Karadeniz için platform inşa ediyor

Mobil Exxon Karadeniz için platform inşa ediyor

Dünyanın en büyük petrol şirketi Amerikan Mobil Exxon, Karadeniz'deki petrol çalışmaları için kendi petrol arama platformunu inşaya koyuldu



KARADENİZ'DEKİ petrol çalışmalarına Brezilyalı Petrobras'ın ardından Amerikan petrol devi MobilExxon da başlıyor. Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Amerikan Mobil Exxon'un, Karadeniz'deki petrol çalışmaları için kendi petrol arama platformunu inşaya koyulduğu öğrenildi. Şirket, 2010 sonunda tamamlanması beklenen platformla 2011'den itibaren Karadeniz'de Kastamonu açıklarında petrol arama çalışmalarına başlamayı planlıyor.

TPAO YÜZDE 50 ORTAK
Enerji Bakanlığı yetkilileri Exxon'un Karadeniz için kendi platformunu inşa etmesinin önemini vurgulayarak "Bu Exxon'un Karadeniz çalışmalarına verdiği önemin göstergesidir" ifadesini kullandı. Dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden ExxonMobil, kamu kurumu TPAO ile, Kasım 2008'de Karadeniz'in 8 bin 500 kilometre karelik Samsun Bloğu ve 21 bin kilometre karelik 3921 sayılı Bloğunun doğu kısmında derin denizde belirlenen yapıları araştırmak üzere bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre TPAO projeye yüzde 50 oranında ticari ortak olarak yer alıyor.

İLK SONDAJ ŞUBAT'TA
Brezilyalı Petrobras'ın Norveç'ten kiraladığı dünyanın en büyük Petrol arama platformu Leiv Eiriksson'un Karadeniz'e doğru yolculuğa da devam ediyor. İki destek gemisi eşliğinde yol alan platform 4 Ocak'ta boğazı geçecek. Platformun boğazdan geçişi sırasında tören düzenlenecek. Petrobras Karadeniz'de ilk sondajın Şubat ayında başlamasını planlanıyor.
Mehmet Nayır/Sabah


Geri Dön