Dekorasyon

Mobilya sektörü KDV düşülürse canlanır!

Ürün çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Yağmur Mobilya, 2015’te 50 mağaza açmayı planlıyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Faruk Pircanlı, nüfusu yoğun illerde açacakları mağazalarla yeni istihdam sağlayacaklarını söyledi.

Ürün çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Yağmur Mobilya, 2015’te 50 mağaza açmayı planlıyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Faruk Pircanlı, nüfusu yoğun illerde açacakları mağazalarla yeni istihdam sağlayacaklarını söyledi. Yüksek KDV’den şikâyetçi olan Pircanlı, vergilerin düşürülmesinin sektöre ciddi katkısı olacağını kaydetti.


42 ülkeye ihracat yapan Yağmur Mobilya, 2015’te 50 mağaza açarak ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Konsept mağazacılıkta yaygınlaşmayı amaçladıklarını belirten Yağmur Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Faruk Pircanlı, bu kapsamda nüfusu yoğun olan illerde mağaza sayısının artacağını ve böylece istihdama da katkı sağlanacağını söyledi. mobilya sektörünün en büyük sıkıntısının merpenaltı imalat olmasına dikkat çeken Faruk Pircanlı, bu durumun haksız rekabete yol açtığını ifade etti. Tahmini olarak 15 milyar dolarlık mobilya pazarı olduğunu kaydeden Pircanlı, mobilya sektörünün aynı zamanda çok hızlı giriş yapılan bir alan olduğunu dile getirdi. Büyük markalara bu şekilde zarar verildiğini belirten Pircanlı, “Bunların yanında KDV oranları için de yıllardır uğraşıyoruz ama düşüremedik. İnanılmaz katkısı olacaktı, piyasayı canlandıracaktı. Durgun piyasada biz altı ay kadar KDV indirimli kampanya yaptık. Söylemler hep aynı ancak herkesi kapsayacak uygulama yapılmadı. KDV oranı indirilse sektör kendiliğinden çok daha iyi yerlere gelir.” ifadelerini kullandı.


Türkiye’de mobilya sektörünün geçmiş yıllara göre gerilediğini söyleyen Adana Bölge Müdürü Mustafa İşgıner ise mobilya sektöründe her yıl yeni bir firma çıktığını belirtti. İşgıner, “Sürekli bir firma açılıyor. Markalara zarar verdikten sonra kapanıyor. Bu firmalar yüzünden fiyat aralığını oturtamadığımız gibi fiyatları aşağı çekmek zorunda kalıyoruz. Merpenaltı firmalar vergi ödemiyor, kayıtları yok, çalışma şekilleri farklı. Denetimler yeterince yapılmıyor. Olan bizim gibi vergisini dört dörtlük ödeyen markalara oluyor.” dedi. 2016’nın sonuna doğru 100 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran İşgıner, bu yıl öncelikle Adana, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır ve İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir gibi nüfusu yoğun şehirlerde yeni mağazaların açılacağı müjdesini verdi. Ortadoğu’da yaşanan olayların ihracatı olumsuz etkilediğini dile getiren Yağmur Mobilya Pazarlama Müdürü Umut Yüksel ise “Ortadoğu’da iyi bir ismimiz var. Fakat son yaşanan olaylar ihracatı yüzde 30 olumsuz etkiledi. Şu an aldığımız taleplere göre yeniden bir toparlanma söz konusu. Fakat biz bununla uğraşırken kendi ülkemizde de desteğe ihtiyacımız var. Yurtdışında başarı için devlet desteğine ve teşvikine ihtiyacımız var. Oysa bizde tam tersi. Yeni yapılan yasalar ve ek vergilerle işimiz daha da zorlaşıyor.” şeklinde konuştu. Euro’daki istikrarsızlığın da pazarı olumsuz etkilediğini ifade eden İhracat Müdürü Tekin Aslanbaş, bu nedenle Avrupa pazarında daha dikkatli olduklarını söyledi. Bu sene yüzde 25 büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Aslanbaş, Ortadoğu ve Afrika pazarında yeni ülkelerle çalışmayı planladıklarını belirtti.


Zaman