27 / 04 / 2024

Mobilya sektöründe KDV indirimi bayramı

Mobilya sektöründe KDV indirimi bayramı

Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından mobilya sektöründe son bir haftada satışlarda yüzde 20-30 oranında artış olduğunu söyledi.



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mobilya Sektör Meclisi Başkanlığını da yürüten Doğan yaptığı açıklamada, sektör meclisi olarak, sektörün dernekleri MOSDER, MOBDER, MOBSAD, MUDER ve OMSİAD yöneticilerinin de katılımıyla İstanbul'da bir araya geldiklerini bildirdi.



Toplantıda, sektördeki genel durumun değerlendirildiğini ifade eden Doğan, KDV indirimi öncesinde sektörde yüzde 40'a varan bir kayıp yaşanmaya başladığını belirtti.



Bu dönemde, 62 bin firmanın bulunduğu mobilya sektöründe bazı firmaların işçilerini izne gönderdiğini, bazılarının ise işçilerine çıkış verdiğini anımsatan Doğan, KDV indiriminin ardından bu kötü tablonun ortadan kalkacağının ip uçlarını almaya başladıklarını kaydetti.



Doğan, bazı firmaların işçilerini geri çağırdığını, haftada 3 gün çalışan firmaların da haftanın her günü çalışmaya başladığını dile getirdi.



-"SATIŞLARDA YÜZDE 20-30 ARTIŞ OLDU"-
TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, küresel mali krizin etkileri nedeniyle mobilya fiyatlarını yaklaşık yüzde 40-50 oranında indirdiklerini söyledi. KDV'deki indirimi de fiyatlara yansıttıklarını anlatan
Doğan, şöyle konuştu: "Görüştüğümüz arkadaşlardan hep olumlu haberler alıyoruz. Mobilya için
sezon kabul edilen dönemdeyiz. Sezon olması dolayısıyla ve de yapılan indirimler sonucu, insanlar mağazalarımızı gezmeye başladı. Sektörümüzde ciddi bir hareketlilik var. Son bir haftada satışlarda yüzde 20-30 artış oldu diyebiliriz.



Bunun daha da artmasını bekliyoruz. Umutlu bir bekleyiş var." Doğan, mobilya sektöründe 32 bin üretici 30 bin de perakendeci bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Sektörümüz diğerlerinden farklı. Örneğin beyaz eşya üreticileri, İstanbul, Adapazarı ve Denizli'de toplanmış. Otomotivciler başka yerde. Ancak
mobilyacılar Türkiye'nin her yerine dağılmış durumda. Bu nedenle, bizdeki
hareketlilik, tüm ülkeye yayılıyor.



Mutfak üretiyoruz. Bu mutfaklar inşaatlarda kullanılıyor, dolayısıyla KDV'deki bu indirim konut sektörüne de yansıyor. Büro mobilyaları satıyoruz, indirimden iş kuracak kişiler de yararlanıyor. Sektörümüzdeki hareketlilik ile birlikte başka sektörlerde de canlanma yaşanacağını düşünüyorum."


Geri Dön