28 / 12 / 2024

Mobilya sektörünün geleceği, inşaat patronlarının yerli ürün tercihine bağlı!

Mobilya sektörünün geleceği, inşaat patronlarının yerli ürün tercihine bağlı!

Mobilyacı 2011 yılında 1,7 milyar dolarlık ihracat yaparken bu alandaki ithalat yüzde 30 artışla 1 milyar dolara çıktı



Mobilyacı 2011 yılında 1,7 milyar dolarlık ihracat yaparken bu alandaki ithalat yüzde 30 artışla 1 milyar dolara çıktı. İthal mobilyanın menşei ağırlıkla çin. Yeni yapılan inşaatlarda patronların yerli mobilya kullanmamasından şikayetçi olan Modoko Başkanı Etem Özçelik, 'İnşaat firması sahipleri mobilyada yerli malı kullansa işler patlar.' dedi.

-Mobilyanın başkenti olarak tanımlanan İstanbul Avrupa yakasındaki mobilyacılar sitesi Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, sektör olarak 2011'i yüzde 18 büyüyerek 1,7 milyar dolar ihracat, 8,8 milyar dolar iç satışla kapattıklarını söyledi. 5 yıl önce belirledikleri hedefe göre bu rakamların çok düşük kaldığını hatırlatan Özçelik, 'Yavaş yavaş büyüyoruz. Ama bunda esas, patlama yapan inşaat sektörünün pastaya bizi dahil etmemesinin etkisi var. Eğer inşaatın patronları mobilyada da yerli malı kullansa patlarız. O zaman siz bizi görün.' dedi.

Her yıl yapılan milyarlarca dolarlık konutun içinin daha çok çin gibi daha ucuza üretim yapan ülkelerin mobilyaları ile doldurulduğunu ifade eden Özçelik, bunun hem cari açığa hem de Türkiye'deki istihdama olumsuz etkisi bulunduğunu kaydetti. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği'nin (MOSDER) verilerine göre mobilya ithalatı çin ağırlıklı olarak yapılıyor ve 2011'de yüzde 30 artışla 1 milyar doları aştı. Yerli malı kullanmayı hükümetin de teşvik ettiğini kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, 'Zaten dışarıdan getirilen mobilyalar kısa süre sonra ev sahibine sıkıntı vermeye başlıyor. Üzerine su döküldüğünde kabarıyor, çatlıyor.' diye konuştu. İnşaat sektörünün mobilya sektöründe oluşturduğu bu hayal kırıklığına rağmen işe sımsıkı sarıldıklarını ifade eden Özçelik, bilhassa Arap Baharı'nın 2012'den itibaren kendilerine 'geometrik' etkide bulunacağı kanaatinde. '2011'de biz bu bahardan ciddi şekilde etkilendik ama bu coğrafya bizim mobilyaları seviyor. Bu sebeple düzelen baharın bize etkisi büyük olacak.' diye konuştu.

ARTIK KİMSE çOCUĞUNU mobilyacıya çIRAK VERMİYOR

350 ortaklı İstanbul'daki mobilya şehri MODOKO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, sektördeki asıl ihtiyacın 'çırak' olduğunu söyledi. 'Artık hiçbir anne baba çocuğunu çırak vermiyor.' diyen Özçelik'e göre bu gidişte 10 yıl sonra usta bile zor bulunacak. Meslek liseleri ile bu anlamda işbirliği gerektiğini belirten Özçelik, 'Benim zamanımda anneler babalar 'Al bu çocuğu. Eti senin. Kemiği benim.' der bize teslim ederdi. şžimdi sadece bizim mobilya şehrindeki çırak sayısı 5 yıl öncesine göre yüzde 50 azalmış durumda.' dedi. Kendisinin de işe çıraklıkla başladığını aktaran Özçelik, 'Bu kadar genç okuyor. Bakıyorum aralarında epey işsiz var. Buraya gelsinler bari.' dedi. Mesleğin teknisyenleri olduğu gibi sanatkarları da bulunduğunu, bunların ise işe çıraklıkla başladığını ifade etti.

İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan MODOKO mobilya şehri iki yıl içinde yenilenecek. Bunun 230 milyon dolar gibi bir maliyetle yapılacağını kaydeden MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, 'Yapı yüksekliği 5,35 idi. Bunu 10,50'ye çıkardık. Bu sebeple mevcut yapıları yeniden yapılandıracağız. Ayrıca sosyal tesis bölümüne gökdelen şeklinde bir meslek lisesi-otel-AVM kompleksi inşa edilecek.' dedi. Projenin 230 milyon dolar gibi bir meblağa mal olacağını kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul civarında ikinci bir mobilya şehri kurmak için de arsa baktıklarını açıkladı. 400 bin dönüm yer baktıklarını kaydeden Özçelik, buranın Kocaeli'ne yakın bir bölgede olabileceğini aktardı.
ARİF BAYRAKTAR/Zaman


Geri Dön