05 / 05 / 2024

Mobilya Ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin temeli atıldı!

Mobilya Ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin temeli atıldı!

Mobilyanın başkenti İnegöl'de kentin modern bir yüz kazanması için çalışmalar devam ederken, dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak olan İnegöl Mobilya Ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin de temeli atıldı...



Mobilyanın başkenti İnegöl'de kentin modern bir yüz kazanması için çalışmalar devam ederken, dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak olan İnegöl Mobilya Ve Ağaç Sanayi Müzesi'nin de temeli atıldı. 



Dünyada ilk olma özelliğini taşıyacak olan İnegöl Mobilya Ve Ağaç Sanayi Müzesinin (Masam) temeli düzenlenen törenle atıldı. Kent Müzesinin hemen arkasındaki eski Belediye Ekmek Fınnının bulunduğu, belediyeye ait olan alanda 450 metrekare taban üzerine kurulacak olan 3 katlı mobilya müzesinin 2014 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Temel atma törenine Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, İTSO Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Ûzcan Ayhan, AK Parti Belediye Başkan Aday Adayı Adem Demirel ve bazı Ak Parti Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. 


DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Güzel şehrimiz geleceği temsil ettiği kadar, geçmişi de içinde taşıyan bir yerleşim yeri. Kültür ve sanatın medeniyetleri buluşturan sihirli bir gücü olduğunu varsayan anlayışımızla, inegöl'ün tanıtımına katkı sağlayacak, şehrimizin kültür-sanat varlıklarını hemşerilerimizle buluşturacak kültürel projelere hız kesmeden devam ediyoruz. Çünkü kültür ve sanatı önemseme)!, toplumsal değerlerimizin gelecek nesillere aktanmı olarak gördüğümüz kadar; bilinçli, duyarlı ve onak değerler üretebilen ve var olanı korumayı başarabilen bir toplum inşa etmenin de tek yolu kabul ediyoruz" dedi. 

kalbine örnek bir proje ŞEHİRDE MÜTHİŞ ATAK Aktaş şunlann altını çizdi: "önemli zenginliklerimiz, birikimlerimiz var. Ama her şeyden önemlisi tarih ve kültürel bilinç konusunda lnegöllüler olarak bir zihniyet devrimi yaşıyoruz. Anık herkes bireysellikten uzaklaşmış şehrimizin geleceği adına toplumsal hareket ediyor. Tüm sivil toplum öıgütlerimiz, kurum ve kuruluşlarımız birlik ve beraberlik içinde İnegöl'ü nasıl daha iyi, daha güzel bir konuma taşınz diye uğraş veriyor. İstihdamı nasıl arttırırız, turizmi daha çok nasıl geliştiririz diye yeni projeler üretiyoruz. Şehrimizde son yıllarda her konuda müthiş bir atak, müthiş bir gelişim yaşanıyor. Yeni Mobilya Müzemiz'de bu hamlelerden bir tanesi. Bu eser yalnız İnegöl için, Türkiye için değil tüm dünya için önemlidir. Emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum". 

BAĞIŞLAR DEVAM EDİYOR 175'e yakın ülkeye ihracat yapan mobilya sektörü ile ilgili bir mobilya müzesinin kurulması için Belediyenin kısa bir süre önce başlattığı dünyanın ilk mobilya müzesini kurma çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini aktaran Aktaş, "inegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesini' kurarak sektörün tarihi ve ekonomik mirasının sanayi turizmi kapsamında geliştirilmesini amaçlıyoruz. Mobilya Müzesi kurulum ve yapım çalışmalan BEBKA'ya sunduğumuz proje kapsamında adım adım ilerlemektedir. Bir yandan Mobilya Müzesinin inşaat çalışmalan devam ederken, diğer yandan da materyal toplama ve bu materyaller üzerinde tamirat ve tadilat çalışmalan da müzemizde eski mobilya ustası ağabeylerimizin titiz çalışmalarıyla devam etmektedir. 

Bu manada mobilya müzesine eski tip mobilya ve mobilya yapım malzemeleri bağışlan da devam etmektedir" dedi. 

TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK İnegöl'ün markası olan inegöl Mobilyası ve Ağaç Sanayinin 1523'lü yıllardan günümüze kadar ki tarihsel sürecinin anlatılmasının planlandığı Mobilya ve Ahşap işçiliği Müzesi ile alakalı teknik bilgi veren Aktaş, "450 m2 taban alan, 1350 m2 kapalı alanda 3 katlı bir bina olarak kunılacak. 

Müzenin 1. katında 1500'lü yıllardan 1800'lü yıllann sonuna kadar kereste, ağaç, kalyon kürekçiliği, dııvenölik ve makaraalık gibi ahşap işçiliğinin anlatıldığı bölümler, 2. katında 1800'lü yıllann sonunda at arabacılığı, takunya, çeyiz sandığı ve hazeran sandalyecilikten günümüze kadar olan ahşap işçiliği ve mobilya tarihini anlatıldığı bölümler, 3. katında ise; yaklaşık 200 kişilik çok amaçlı salon, fuaye ve idari bölümlerden oluşacak bir proje şeklinde planlandı. Müze binamız tamamlandığında Türkiye'ye örnek olacak. Temeli aülan müzemiz, rastgele bir müze olmayacak. Bu vesileyle İnegöl'ün kültür, sanat ve turizm alanında gelişmesine katkı sağlayan ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum" Şeklinde konuştu. 

MOBİLYA SEKTÖRÜ İNEGÖL'Ü İLGİLENDİRİYOR Mobilya sektörünün ilçe için bir lokomotif sektör olduğuna dikkat çeken Aktaş, "Ümit ediyorum ki, larklı farklı iasanlann şehrimize gelip sokaklarda mobilya almak için gezdiklerini göreceğiz. Aynı zamanda mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların işleri iyi gittiğinde, İnegöl'deki esnafların da işlerinin iyi olduğunu biliyoruz" İfadelerini kullandı. 

MÜZELER TARİHİN SESSİZ TANIKLARIDIR Kaymakam Ali Akça ise, "Müzeler geçmişimizi bu güne taşıyan, bu günümüzü de geleceğe taşıyacak olan zaman makineleridir. Müze kelimesini duyduğumuzda burnumuza naftalin kokuları gelir. 

Donmuş oluşumlar, yapılanmalar gelir. Ancak müzeler en az hayatın kendisi kadar canlıdır, en az hayatın kendisi kadar renklidir. Tarihin sessiz tanıklarıdır müzeler. Bugün dünyaya baktığımızda birçok müze çeşidi var. Bu müze, dünyada ilk mobilya müzesi olacak. İnegöl'ün ekonomik dinamiklerinde çok önemli bir unsur olan ağaç işleri mobilya ve müzeyle buluşuyor. 

İnegöl, Türkiye'de estetik mobilyanın merkezidir. İnegöl'e de böyle bir müze yakışırdı. Emeği geçenleri kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun" dedi. 

20UYILI İÇERİSİNDE BİTMESİ HEDEFLENİYOR önümüzdeki sene içerisinde müze inşaatını bitirip, içindeki düzenlemeleri yaparak, Türkiye'de bir ilk olacak, sergi alanlarıyla beraber, mobilya sektörünü tanıtacak mobilya müzesini açmayı hedeflediklerini belirten Aktaş, "Ben bu vesile ile şimdiden mobilya müzemizin İnegöl'ümüze hayırlı olmasını temenni ediyor, mobilyamızın ve mobilyacımızın önünün hepaçıkolması dileklerimle, bol ve hayırlı kazançla rtemenni ediyorum. İnegöl'e, İnegöl'ün gelişimine katkılarından dolayı, bütün mobilyacı işadamlanmıza şahsım ve İnegöl adına şükranlarımı sunuyorum" dedi. 


Yeni Akit


Geri Dön