Konut

Mobilya ve beyaz eşya satışları bu yaz arttı

Ekonomik krize rağmen çiftler evliliği ertelemiyor. Düğünlerin daha çok yaz aylarında olması dikkat çekiyor. Vergi indirimleriyle düğünlerin bir araya gelmesi, hem esnafı hem de dünyaevine girmeyi planlayanları mutlu etti

Esnaf, eylül ve mayıs ayları arasında yaşadığı durgunluğu düğün yapacak kız ve erkek taraflarının alışverişleri sa-yesinde atlattı. Mobilya, davetiye ve beyaz eşya satıcıları, vergi indiriminin de etkisiyle bu yaz döneminde geçenyıldan daha fazla satış yaptıklarını söylüyor. Nikâh salonlarının her zaman olduğu gibi bu yaz da boş saati yok. 
 
Hükümetin beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimi, dünyaevine girecekleri alışveriş için cesaretlendirirken, krizdeki esnafa bayram ettirdi. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre her yıl 600 bin çift nikah masasına oturuyor. Ev kurmak için 17 bin lira harcayan gençlerin ekonomiye katkısı 10 milyar lirayı buluyor. En çok düğün, ortalama 90 bin çiftin 'evet' demesiyle ağustosta yapılıyor.

Esnaf, eylül ve mayıs arasında yaşadığı durgunluğu, düğüne hazırlanan çiftlerin siparişleri ile atlattı. Yüzü gülen sektörlerin başında mobilya geliyor. Mobilyacılar, yıllık satışlarının yarısını düğün sezonunda gerçekleştiriyor. Ankara'da Modalife firması yatak, oturma ve yemek odası takımlarını 2 bin 95 liraya satıyor. Firma sahibi Özcan Tonga, geçen yılın düğün sezonuna göre satışların ve cironun arttığını söyledi. Bosch beyaz eşya bayii Ahmet Sözeri, düğün sezonuyla birleşen yüzde 6'lık ÖTV indirimiyle satışlarda artış olduğunu dile getirdi.

Sözeri, "Ağustos-eylülde yapacağımız satışları öne aldık. Mart-haziranda o satışı yaptık. Satışlar 2 misli arttı." diye konuştu. Beyaz eşya maliyetinin yeni evlenecekler için 4 bin ile 6 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan Sözeri, vergi indirimiyle gelen avantajın 400-600 lira olduğunu söyledi. Evde bulunabilecek eşyaları ekonomik fiyata satan Rengi Alem firması yöneticisi Adil Alıç, yatak odası, yemek odası, koltuk takımı, 2 kanepe, 5 halı, buzdolabı, çamaşır makinesi, süpürge, set üstü ocaklı 15 parçalı ürünü 4 bin 990 liradan sattıklarını söyledi. Paketteki ürünlerin tek tek alınması halinde fiyatı 8 bin lira. Koza Davetiye Tasarım Müdürü Mehmet Fertelli, nisan-temmuz döneminde davetiye satışlarının geçen yıla göre yüzde 15 arttığını ifade etti. Ankara Vedat Dalokay Evlendirme Dairesi Müdürü Aycan Çakan, haftada 250 çiftin nikahını kıydıklarını vurguladı. Çakan, "Geçen yıla göre evlilik sayısında azalma yok. Gençler, krize rağmen ev kurmayı ertelemiyor." dedi.
Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İndirimli düğün sezonu esnafa nefes aldırdı

KDV indirimi ile fiyatlar ucuzlayınca evlilikler arttı. Yıllık toplam değeri 10 milyar doları bulduğu tahmin edilen düğün ekonomisi, krizden bunalan esnafın can suyu oldu

Hükümetin beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleriyle cesaretlenen çiftler dünya evine giriyor, krizdeki esnaf bayram ediyor. Her yıl ortalama 600 bin gencin oturduğu nikah masası bu yıl ayrı önem taşıyor. Ev kurmanın maliyeti 17 bin lira. Evlenen çift sayısıyla çarpıldığında düğün ekonomisinin büyüklüğü yılda 10 milyar lirayı buluyor.
ESNAFA DÜĞÜN-BAYRAM

En çok düğün ortalama 90 bin çiftin evet demesiyle Ağustos'ta yapılıyor. Esnaf, Mayıs-Eylül arasındaki durgunluğu evlenmeye hazırlanan çiftlerin siparişleri ile atlatıyor. Mobilyacıdan beyaz eşyacıya, kuyumcudan davetiyeciye, düğün salonundan kuaförüne, fotoğrafçıdan gıdacıya kadar binlerce işletmeci krizde gençlerin evlilik alışverişinden pay alabilmek için yarışıyor. Esnafın bir bölümü müşteri kapmak için hediye paketi hazırlıyor. Bazıları ise 24 aya varan taksitli satış yöntemini tercih ediyor.

Mobilyacılar, yıllık satışlarının yüzde 45-50'sini düğün sezonunda gerçekleştiriyor. Bu yıl bir de yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirilince firmalar, tanıtım ve reklam kam-panyalarıyla gençleri alışverişe çekti. Ankara'da Modalife, evleneceklerin olmazsa olmazı olan yatak, oturma ve yemek odası takımlarını 2 bin 95 liraya satıyor. Firma sahibi Özcan Tonga, KDV indirimi destekli düğün sezonunda aylık 2 bin düğün paketi sattıklarını ifade etti.

SATIŞLAR İKİ MİSLİ ARTTI

Bosch Beyaz Eşya Bayii Ahmet Sözeri, düğün sezonuyla birleşen yüzde 6'lık ÖTV indirimiyle satışların 2 misli arttığını söyledi.

Koza Davetiye Tasarım Müdürü Mehmet Fertelli, Nisan-Temmuz arasında davetiye satışlarında yüzde 15'lik artış olduğunu bildirdi. Evlendirme dairesi verileri gençlerin evliliği ertelemediğini ortaya koyuyor. Düğün salonunda yer bulmak için aylar öncesinden randevu almak gerekiyor.
Yenişafak