17 / 06 / 2024

Mobilyacılar kriz stratejisini belirledi

Mobilyacılar kriz stratejisini belirledi

Türkiye'nin mobilya merkezi olarak bilinen Modoko'da firmalar krize karşı ortak mücadele ediyor.



Modoko Yönetim Kurulu Başkanı İ. Etem Özçelik `1970'li yıllarda endüstriyel üretime geçen mobilya sektöründe, bugün 55 bine yakın irili ufaklı firmanın faaliyet gösterdiğini ve 7 milyar dolarlık pazarda 1.3 milyar doları aşkın ihracat yapıldığını söyledi. Türkiye'de durumun sektörleri için günden güne kötüye gittiğini ifade eden Özçelik eğer hükümet sektörümüze destek vermez ise, 2008 yılını küçülme ile kapatan sektörün 2009 yılından umutlu olamayacağını belirtti.

Özçelik Türkiye'de mobilya sektörünün son yıllarda ihracatta yaptığı atakla dikkatleri üzerine çektiğini, ihracat rakamını 10 sene içinde 10'a katlayarak geçen yıl 1.3 milyar dolara yükselttiğini, bir taraftan da sorunlarını çözmek için gayret gösterdiğini dile getirdi.

Modoko Başkanı Özçelik, İstanbul da bir yılda yapılan 80 bin konutun mobilya ihtiyacının büyük bir kısmını Modoko olarak karşıladıklarını, krizin etkilerini en aza indirmek için yaptıkları indirim kampanyasının da işe yaradığını belirterek, "Bu ortamda kampanyalarla tüketiciye ulaşmakta sıkıntımız yok" dedi. Üretimin ise krizle birlikte doğal olarak düştüğünü bunun sonucunda halihazırda stokları azalttığını söyleyen Özçelik, küresel durgunlukla beraber 2009 yılında mobilya ihracatında da düşüş olacağını kaydetti.

Mobilya sektörünün kalbi niteliğindeki Modoko'da 150 bin metrekare alanda 350 mağaza'nın her yönüyle bakıldığında 30 binin üzerinde kişiye istihdam sağlandığını belirten Özçelik, özellikle Avrupa'ya yaptıkları ihracatta düşüş yaşanmasının üreticileri başka pazar arayışlarına yönelteceğini ifade etti. Başkan Özçelik, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ihracatın da yapıldığı Modoko'da karamsarlık yaratacak bir daralma yaşanmadığını söyledi. Talepde daralma yaşandığını ancak bunu da indirim kampanyalarıyla, reklamlarla telafi etmeye çalıştıklarını dile getiren Özçelik, " Bugünkü ortamda müşteriye ulaşmada yaşanan sıkıntımız yok ama doğal bir durgunluğu zaten inkar etmiyoruz" diye konuştu.
İstanbul kadar Anadolu'dan da gelen müşterilerinin bulunduğunu belirten Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, Avrupa'da mobilya üretiminin durma noktasına geldiğini, Çin'e fason mal yaptırıldığını vurgularken, Çin'den ağzı yananların yeniden ülkemizin kalitesini keşfettiğini, 2009 yılında ihracatta ciddi düşüş yaşanmasını beklediklerini söyledi. Özçelik, "Yeni ülkeler arayışı içindeyiz. Dünya genelinde fuarlara katılıyoruz. İnşaat sektörünün durması da iç piyasayı olumsuz etkilemiştir" dedi.

Etem Özçelik, sektörlerindeki yüzde 18 KDV'yi yüksek bulduklarını, bunun düşürülmesini beklediklerini dile getirerek, "IMF ile görüşme başlayana kadar hükümet buna sıcak bakıyordu. Kriz döneminde geçici de olsa bunun düşürülmesini istiyoruz. Bir de nakit ödeme yaptığımız sigorta primi ödemelerinin ertelenmesini istiyoruz" taleplerinde bulundu.

30 bini aşkın kişinin çalıştığı Modoko'da firmaların henüz işçi çıkarmadığını ancak bunun hiç olmayacak anlamına da gelmediğine dikkat çeken Başkan Etem Özçelik, şu ana dek münferit bir kaç olay dışında, mağaza kapatan işyeri olmadığını da sözlerine ekledi.

40. yıl şerefine kampanya
Modoko Başkanı Özçelik müşteri memnuniyeti adına Modoko'nun kuruluşunun 40.yılı olması nedeniyle geçtiğimiz ay sonuçlanan "Mobilyanıza Binin Gidin" kampanyasına da değindi. Özçelik, haftanın yedi günü hizmet veren mobilya sitesindeki mağazalarımız, 40. yıl ve krizin etkisini azaltmak amacıyla almış olduğumuz yönetim kararına uyarak indirim kampanyaları başlattı. Geçtiğimiz ay sonuçlanan "Mobilyanıza Binin Gidin" kampanyasıyla dört müşterimize 2009 model Peugeot 308 verdik" dedi.

Modern ve klasik mobilyalar, büro mobilyaları, genç ve çocuk odası mobilyaları, mutfak ve banyo takımları, bahçe mobilyaları, döşeme ve ev tekstil ürünleri ve dekorasyon malzemelerinin bulunabileceği, her türlü mobilyanın özel olarak dizayn ettirilerek ürettilebileceği Modoko, 1969 yılından bu yana hizmet veriyor.

Habertürk

Geri Dön