25 / 12 / 2024

Mobilyacıların çocuk bezi isyanı

Mobilyacıların çocuk bezi isyanı

Çocuk bezi ve defne yaprağı ile aynı kategoride yer alan mobilyacılar isyan etti.



Mobilyacılar, 5 milyar dolarlık ihracat hedefi için Mobilya İhracatçılar Birliği'nin kurulmasının şart olduğunu söylediler

Orman Ürünleri ve Ağaç İşleri Birliği altında çocuk bezi ve defne yaprağı ile birlikte yer almalarına isyan eden Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Memduh Boydak, Mobilya İhracatçıları Birliği'nin kurulmasını istedi. MÜSİAD Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu genişletilmiş istişare toplantısı, önemli mobilya üretim merkezlerinden İnegöl'de yapıldı. Toplantıda mobilyada 5 milyar dolarlık ihracat rakamının nasıl yakalanabileceği masaya yatırıldı.

MOSDER'DEN İHRACAT REÇETESİ

Boydak, sektörün bu hedefe ulaşabilmesi için 14 maddelik bir reçete sundu. Boydak'ın reçetesinde, ülke imajının güçlendirilmesi, devletin uluslararası ilişki yönetimi, firmaların pazarlama ve ihracat konusunda bilinçlendirilmesi, şirketlerin birleşerek yapılarını ihracata uygun hale getirmesi, tasarım yönetimine önem verilmesi, ihracata yönelik devlet teşviklerinin arttırılması, yurtdışında mağazalaşma ve markalaşmaya önem verilmesi, kur politikasının düzeltilmesi gibi başlıklar dikkat çekti. 2008 için ön görülen 1.5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili "Az değil ama Türkiye'nin ederi de değil "diyen Boydak, mobilyanın çocuk bezi ve defne yaprağı ile birlikte anılmaya devam ettiği sürece 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın zor olduğunu söyledi.

EN BÜYÜK PAZAR ABD

Dünyadaki mobilya pazarı hacminin 300 milyar dolara yakın olduğunu dünya ülkeleri arasında ihracatın 89, ithalatın ise 92 milyar dolar olduğunu belirten Boydak, 2050 yılında dünya mobilya üretiminin 1.5 trilyon dolara ulaşacağının öngörüldüğünü anlattı. Mobilya ihracatında 17 milyar dolar ile Çin'in ithalatta ise 25 milyar dolar ile Amerika'nın başı çektiğini bildirdi. 62 bin şirket ve 260 bin çalışanın olduğu Türkiye'deki mobilya pazarıyla ilgili bilgi veren Boydak, 2007 yılı itibariyle perakende tüketimin 7 milyar dolar olduğunu, üretimde yüzde 47, ihracatta yüzde 34, ithalata yüzde 33 artış olduğunu söyledi.

Yılmaz YILDIZ / Yeni Şafak


Geri Dön