16 / 06 / 2024

Mobilyada kriz, tasarım ve Ar-Ge ile atlatılır

Mobilyada kriz, tasarım ve Ar-Ge ile atlatılır

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm sektörleri etkileyen ekonomik krizin mobilya sektörüne yansımadığını ve sektörün 6 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını söyledi.



170 ülkeye 1.4 milyar dolar ihracat yapan sektörün krizden tasarım ve Ar-Ge ile korunabileceğini belirten Büyükekşi, "Mobilya Türkiye'de gelecek vaat eden bir sektör. Türkiye'de kentleşme oranının yüzde 70'lere yaklaştı. Refah düzeyinin artmasıyla birlikte yükselen hayat standartlarının mobilyaya ihtiyacı artırdı. Hem Türkiye'de hem de dünyada mobilya sektörünün önü açık. Bundan sonraki dönemde sektör çok fazla önem kazanacak" dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) organizatörlüğünde düzenlenen "2. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Ödül Töreni"nde konuşan Büyükekşi, mobilyalarda tasarıma her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, tasarıma verilen önemin kriz sonrasında daha fazla avantaj sağlayacağını söyledi.

Sektörde markalaşma artmalı
Mobilya sektörünün gelişimine bakıldığında yıllara göre muazzam bir artış görüldüğünü belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Halim Mete ise mobilya ihracatının 2001 ile 2008 arasında her yıl ortalama 25 büyüme kaydettiğini söyledi. Mete, sektörün gelişmesinde kamu ve özel sektöre büyük görev düştüğünü vurgulayarak, "Devlete düşen en önemli görev, istihdam üzerinden teşvik sağlamaktır. Sektör de markalaşmaya, tasarım ve Ar-Ge'ye yatırım yaparak dünya standartlarında üretim yapmaya önem verilmelidir. Tüketicinin isteklerine kulak veren koleksiyonlar hazırlanmalıdır" diye konuştu.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yavuz Cabbar, 2010 yılında Türkiye'de milli gelirin yüzde 2'sini, Ar-Ge çalışmalarına ayırma hedeflerinin bulunduğunu belirterek, TÜBİTAK, Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası gibi çalışmalarla bu süreci hızlandırdıklarına işaret etti
Referans

Geri Dön