Genel

Modern binalar şehirlerin yeni simgeleri olmaya aday!

çin'de Avustralyalı mimarların yaptığı Guangzhou Opera House, Hindistan'da beyaz bir bölge gibi yükselen rezidans, Paris'te Seine Nehri kenarında inşa edilen gökdelen ve Manhattan'ın burgu kulesi bunlar arasında geliyor

Dünyanın farklı yerlerinde hayata geçirilen modern binalar şehirlerin yeni simgeleri olmaya aday. çin'de Avustralyalı mimarların yaptığı Guangzhou Opera House, Hindistan'da beyaz bir bölge gibi yükselen rezidans, Paris'te Seine Nehri kenarında inşa edilen gökdelen ve Manhattan'ın burgu kulesi bunlar arasında geliyor

çİN'E AVUSTRALYALI MİMAR DOKUNUşžU

Avusturalyalı mimarlar çin'i yeniden dizayn ediyor. Zaha Hadid Mimarlık'ın çin'de yaptığı Guangzhou Opera House projesinden sonra Nancing bölgesinde Melbourne merkezli CK Designworks şehri yeniden ele alan konsept bir plan çiziyor. Jiangsu bölgesinde hayata geçirilen bir başka proje ise gökdelenlerde 200 bin konuttan oluşuyor. İçerisinde ticari üniteler, okul, hastanenin bulunduğu proje bölgedeki en büyük dizayn projelerinden biri olacak. CK Designworks'ten 32 mimar tarafından üzerinde çalışan projenin konsept aşaması beş ayda tamamlandı. Projede mimarların ele aldığı en önemli detaylardan biri ise bölgenin en karakteristik yapısını oluşturan dağ ve Yangtze Nehri'ni göz ardı etmemek oldu.

BEYAZ GÖLGE

Modern mimariyi kısa zamanda benimseyen ve uygulamalarını sadece ünlü projelere değil okul gibi eğitim alanlarında da uygulamaya koyan Hindistan'da hayata geçirilen bu proje yerli mimarlık şirketlerinden Sanjay Puri Minarlık tarafından yapılıyor. çok katlı bir rezidanstan oluşan bu yapı adeta üzerinde beyaz bir gölge taşıyan ilginç mimarisi ile dikkat çekiyor. Ülkede yatay ve etrafında oyun bahçesinin bulunduğu klasik yaşam alanlarından bu yönüyle ayrılan yapı tüm fonksiyonları kendi içinde taşıyor. 14 bin metrekare alanda inşa edilen rezidansa ileride 7 ile 15 kat arasında değişen diğer rezidans projelerinin de eklenmesi planlanıyor.

MANHATTAN'IN YENİ HİBRİDİ: WEST 57

Danimarka kökenli uluslar arası mimarlık şirketi Bjarke Ingels Group tarafından New York'ta hayata geçirilen West 57 projesi, 600 ünitelik rezidanstan meydana geliyor. Yeni proje yapmak için çok zor yer bulunan New York gibi bir metropolde hayata geçirilen West 57, ilginç burgu mimarisiyle de dikkat çekiyor. Hudson Nehri'nin kenarındaki proje Manhattan'ın yüksek gökdelenleri ile New York'un modern mimarisinin hibrid bir birleşimi olarak kabul ediliyor. 142 metre yüksekliğindeki yapı Manhattan'a hakim manzarası ve şehrin içindeki cam yapıların içinde beyaz rengi ile dikkat çekiyor.

HİNT AVLUSU OKUL OLDU

Geleneksel Hint avluları örnek alınarak yapılan bu okul binası da modern ve geleneksel mimarinin birleşiminden oluşuyor. Okul, geleneksel Hint renkleri ve mimarisinin yanı sıra enerji tasarrufu sağlayan yapısıyla kamu binalarına örnek oluşturuyor. 4 bin 760 metrekare kullanım alanına sahip olan yapı dört kattan oluşuyor. Sıcaklık ortalamasının yıl boyunca 26 ile 36 derece arasında değiştiği ülkede avlu temalı bir yapı öğrencilere de ders aralarında sosyalleştirecek bir yapı oluşturuyor.

SEINE NEHRİNE IşžIK VERECEK

Fransa'nın rüya şehri Paris'te hayata geçirilen Grenelle Tower uzaktan buruşturulmuş bir kağıt görüntüsü veriyor. Ara katlarında kahverengi renkler ile hareketlendirilen ve mimarisi de renklendirilen yapı Atelier Zündel & Cristea tarafından hayata geçiriliyor. 200 metre uzunluğundaki yapı, apartman dairelerinin yanı sıra ofis, konser salonu, müze, yüzme havuzu, bahçeler, kütüphane ve ticari alanlardan oluşuyor. 300 milyon euro yatırımla yapılan proje Seine Nehri kenarında hayata geçiriliyor.

Dilek Taş/Sabah Emlak