Genel

Modern terminaller Anadolu ’da mimari çehreyi değiştiriyor!

Hızla büyüyen iç hatlarda artık yolcu konforu da yükseliyor. Anadolu kentleri, modern terminal binalarıyla dünyaya açılıyor. Sera Yapı Endüstrisi tarafından 15 ayda tamamlanan Erzincan ’daki yeni terminal, cam ve çelik yapısıyla uzay üssünü andırıyor

Modern mimarinin örnekleri, kentlerin mimari çirkinliklerinin içinde değişim için şık bir işaret veriyor. Erzincan 'da yapılan çelik yapı, bölgenin görüntüsünü ciddi bir şekilde değiştirdi.

Türkiye 'nin çeşitli yerlerindeki havaalanlarının çoğunun mimarisi aynı. Terminal binaları demir perde dönemi yaşamış ülkelerdeki gibi tek tip ve kaba yapılardan oluşurken şimdi müthiş bir değişim başladı.

Hızla büyüyen bu meydanlara Türkiye 'nin gururu uluslararası terminallerinin küçük birer örneği yapılıyor.

İşte Erzincan bu terminallerin önemli örneği. Üstelik Türkiye 'yi uçuran Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'ın memleketi... Bu terminalde ana yapıyı, depreme dayanıklı çelik konstrüksiyon oluşturuyor. Yolcu dostu bu tasarımlar, aynı zamanda hem iç hem de dış hatları tek bir çatı altında barındırıyor.

Erzincan 'ın yeni terminali, dünya markası haline gelen TAV Havalimanları Holding 'in CEO 'su Sani şžener 'in izinde yürüyen oğlu Yüksek İnşaat Mühendisi Ozan, kızı Yüksek Endüstri Mühendisi Damla ve ekibinin eseri. Bölgenin dondurucu soğuğuna rağmen 15 ayda ve bütçeyi aşmadan tamamlanan terminal, Erzincan Ovası 'nda adeta bir uzay üssünü andırıyor.

DOĞUNUN YENİ KAPISI

şžirketin Yönetim Kurulu Üyesi Ozan şžener, doğuda ticaretin, turizmin büyümesi, yurtdışına açılabilmek için havalimanlarının önemine dikkat çekiyor: “İyi terminal binaları daha çok insanın buraya uçmasını sağlayacak. İnşaat sırasında yüzde 45 oranında Erzincan kaynaklarını kullandık. Yerli ekonomiye katkı sağladık. ”
İlk terminal inşaatını Erzincan 'da tamamlayan Ozan şžener için en zorlu anları bina bittikten sonra babasını gezdirirken yaşamış. Bu genç mühendis, ablası Damla ve başlarında bir şirketin ortağı olan Belgin Berker ile birlikte bu projeye imzalarını atmışlar.

Ozan şžener, “Babam gezerken en çok inşaat kalitesini beğendi. Erzincan 'da kış döneminde üç ay inşaatlar duruyor. çelik konstrüksiyonu önceden imal ettirdiğimiz için gecikmeden projede ilerledik. En sevindiricisi de inşaatta hiçbir kaza yaşanmadı. İlk terminali zamanında ve tabii babama Sani şžener 'e mahcup olmadan bitirmek hayatta var olduğumu kanıtlamak anlamına da geliyordu. Bu yüzden daha dik ve durabiliyorum ve hedeflerimi büyütüyorum ” diyor.

HEDEF BUTİK HAVALİMANLARI

Erzincan 'dan sonra Adıyaman Havaalanı terminal inşaatına başlayan şirketin hedefinde yurtdışı var. Butik havalimanları konusunda ihaleleri takip ediyorlar. Özellikle hedef Ortadoğu pazarı. Dubai 'de 33 katlı Skyview Tower yeni bitti. şžirket halen İstanbul 'da Kuyumcu Kent atölye bloğu inşaatını yapıyor.

çATISINDA KAR DURMUYOR

* Toplam 30 bin metre kare alana sahip terminal, döner bombeli çatıya sahip. Böylece yoğun kar yağışı sırasında çatıda kar birikmiyor. Yağmurdaysa özel eğimle su akışı sağlanıyor. Binada yağmur tahliye borusu bulunmuyor. ‘Yağmur hasatı ' olarak adlandırılan yöntemle dış yıkama doğal yollardan yapılıyor.
* Bölge yoğun yağış aldığı için temel üzerinde bodrum katı yapıldı. çevre şartlarının binaya zarar vermesinin önüne geçildi.
* Havalimanı teknik alt yapısı TAV IT tarafından gerçekleştirildi. Özel yazılımların kullanıldığı sistem, şu an Türkiye 'nin en yeni havalimanı teknolojisine sahip.
* Kapasite yıllık 2 milyon. Büyüme için dışarıya üç körük takılabiliyor. Böylece kapasite bir anda 3 milyon yolcuya çıkartılabiliyor. Binanın sağına ve soluna formu bozulmadan eklenebilecek ek terminallerle kapasite yıllık 10 milyona kadar yükselebilecek.
* Geliş ve gidişin tek katta olması kullanım kolaylığı sunuyor.
* İç yapıda panellerde geri dönüşümlü malzemeler seçildi.
* 50 milyon liraya mal olan terminalde 3 bin 500 ton çelik, 3 bin ton demir ve 40 bin metreküp beton kullanıldı.

SIRA ADIYAMAN 'DA

Adıyaman Havaalanı terminal binası, Erzincan 'a göre klasik bir tasarıma sahip. Yer teslimi gerçekleştirilen inşaatın 15 ayda tamamlanması planlanıyor. 26 milyon liraya mal olacak terminal binası, yıllık 1.5 milyon yolcu kapasitesiyle 2012 'de hizmet verecek.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Zemin kat alanı: 14.364 metrekare
1. kat alanı: 6.466 metrekare
Terminal otopark kapasitesi: 275 otomobil, 9 midibüs, 6 otobüs
VIP salonu: 480 metrekare
Check-in salonu: 2.267 metrekare
Check-in bankosu: 14 adet
Self check-in: 2 adet
Kiosk self check-in: 3 adet
Acente bankoları: 10 adet

ANADOLU 'NUN YENİ KAPILARI

Erzincan terminalinin mimari Yakup Hazan havacılık sektöründe adını, tasarladığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali 'yle duyurdu. İhale yarışmasında birinci olan eser, TAV tarafından hayata geçirildi. Proje, Avrupa çelik Yapı Tasarım Ödülü 'nü aldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), ödül sonrasında Hazan 'dan Erzincan 'ın yanı sıra Sivas, Hatay ve Kars 'a yapılacak terminal binalarını da çizmesini istedi.

Anadolu meydanlarındaki klasik görünümlü terminal binalarından çok farklı tasarımlara imza atan Hazan, terminallerin şehrin ana kapısı olduğuna inanıyor: “Örneğin Sivas uzun yıllar Selçuklular için çok önemli bir kent olmuş. Tasarımda modern yapıyla Selçuklu mimarisini birleştirdik. Erzincan 'daysa daha modern bir tasarım yaptık. Uçak şeklinde, kare formlu binada amacım insanların uçmadan önce kendilerini kabinde hissetmelerini sağlamak. ”

Geçen hafta Erzincan ve Hatay 'ın yeni terminalleri hizmete girdi. Sırada Kars var. Ancak Kars 'ta müteahhitle yaşanan sorun nedeniyle inşaatın bir yıl gecikeceği tahmin ediliyor.
Hürriyet/Uğur CEBECİ