01 / 09 / 2024

Modernize edilmiş tarihi dokusu ile Akaretler

Modernize edilmiş tarihi dokusu ile Akaretler

Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi evlerin ve dükkânların yer aldığı Akaretler Sıra Evleri İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde kendi adıyla anılan Akaretler semtiyle anılıyor.



Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı Akaretleri (Lojmanları) olarak yapımına 1874 yılında mimar Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla binasının da mimarı olan Sarkis Balyan tarafından başlanmıştır. 138 konut biriminden oluşmaktadır. Beşiktaş ve Maçka arasındaki Osmanlı bürokrasisinin ilk "rezidans"ı denilebilecek bu yapı silsilesi, Şair Nedim ve Spor Caddelerinin çatalağızı biçiminde birleştikleri bölgede ve eğimli arazide kurulmuştur. Akaretler, "sıra evler" olarak adlandırılan konut tipinin İstanbul'daki en önemli örneğidir. Erken Barok ve Rokoko'dan etkilenmiş Neoklasik cephe tasarımı ile evler, 1870'lerin en iyi sivil mimarlık örneklerinden sayılıyor.



Kompleksin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup Net Holding tarafından yap işlet devret modeliyle kiralanmış ve Akarnet adlı şirket kurularak 1995 yılında projeye başlanmıştır. Proje kapsamında Atatürk Müzesi, ofis, apart otel, otel, mağazalar ve otopark kompleksi yer almaktadır. Projenin ilk etabı sayılan A Blok Mimar Münir Alpaslan tarafından 1998 yılında bitirilmiş, dış cepheler orijinallerine sadık kalınarak sağlamlaştırılmış, iç mekânlarda taşıyıcı sistem bozulmaksızın fonksiyonuna uygun olarak yeniden düzenlenmiştir.



Sonrasında bazı finansman sorunları nedeniyle Akaretler kompleksi restorasyonuna ara verilmiştir. Mülkiyeti Net Holding'den ilk önce Garanti Bankasına geçmiş, 2005 yılında da işadamı Serdar Bilgili tarafından satın alınarak tekrar onarıma başlanmıştır.



Maliyeti 97.500.000 TL tutan Akaretler Sıra Evleri'nin onarımının sona ermesiyle 19 Mart 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştır. Açılış töreninde konuşan Akaretler Turizm Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en önemli anıtsal projesi olan Akaretler Sıraevler'i, tarihi ve kişiliğini koruyarak yeni bir kültürel doku yaratacak şekilde restore ettiklerini söylemiştir. Akaretler Sıraevler'in İstanbul'un uluslararası bir marka ve çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Bilgili, projeyi İstanbul'un mimari ve kültürel çehresini değiştiren bir çalışma olarak nitelendirdi.



Yeni onarımlarla birlikte toplam inşaat alanı 59.500 m2 olan proje, Şair Nedim ve Spor Caddeleri üzerinde yer alıyor. Ortalama 3 katlı ve eğime paralel olarak dizilmiş, projede toplam 58 konut, 134 odalı ünlü otel zinciri W Hotel, 34 mağaza, ofis, kafe ve restoranların yanında Atatürk Müzesi ve 400 araç kapasiteli otopark da bulunuyor.



Kompleks içinde yer alan evler, kira konutu olarak tasarlanmış ve bunlardan elde edilecek gelirle Aziziye Camii'nin yapılması planlanmıştır. Akaretler, 133 konut birimini ihtiva eder. 1992'de Apart-otele dönüştürülmesine karar verilen evlerin restorasyon çalışmaları devam etmektedir.



Akaretler'in en önemli özelliği; kapalı bir alışveriş mekânı olmaktan ziyade, sokak dokusuna karışan bir yapıya sahip olması. Metal kapılardan geçmeden gündelik hayatınıza karışan, sadece önünden geçerken bile bir parçası haline dönüştüğünüz ve modernize edilmiş tarihi dokuyu hissettiğiniz mekan, İstanbul'a önemli bir katma değer sağlıyor... Kaldırım taşlarının diziliş biçimine varıncaya kadar her şey düşünüp, tasarlanmış olmalı ki onlar bile dikkat çekmeyecek gibi değil...



İstanbul'un yeni moda merkezi Akaretler



Nişantaşı'ndan sonra İstanbul'un ikinci moda merkezi olmaya aday Akaretler, moda festivallerine de ev sahipliği yapmaya başladı. Geçen sene düzenlenen "Galatamoda Akaretler Alışveriş Festivali", Akaretler Sıraevler'i bir tasarım ve müzik şölenine dönüştürdü. Türkiye'nin en önemli tasarımcılarının bir araya geldiği festival birçok moda severi ağırladı.



Sabah


Geri Dön