25 / 12 / 2024

Mogan Gölü'nü kurtarma planı!

Mogan Gölü'nü kurtarma planı!

Suyunun yosun tuttuğu ve kirlilik nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığı Mogan Gölü’nü kurtarmayı amaçlayan protokolün imzalanmasının ardından dün de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir sempozyum düzenledi.



Bakanlık, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nı tanıttı. Sempozyuma; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Gölbaşı İlçe Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslanca, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Hatice Akgül ile Gölbaşılılar katıldı.


HASSASİYET İLE KURTARILACAK


Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Mogan’ın gösterilen hassasiyet ile kurtarılacağına vurgu yaparak, “Gölde son yıllarda çevre kirliliği de arttı. Meclis Başkanımıza, Bakanlıklarımıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Onların hassasiyeti ile gölümüz hayat bulacak. Gölümüz yalnızca koruma altında bırakılmamalı. Mogan Gölü’nün sadece Başkent değil, dünyaya örnek olacağına ve sayılı göller arasına gireceğine inanıyorum” dedi.


HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI


Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Mogan ve Eymir göllerinin doğal yapısını korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirttiği konuşmasında, “Bakanlık olarak, yönetim planı adı altında bir planlama yapıyoruz. Şu anda Mogan Gölü’nün temizliğiyle ilgili bakanlığımızın da içinde bulunduğu bir temizleme çalışması var. Belki şu an aldığımız tedbirler daha önce yapılmış olsaydı, bu kaynaklar daha farklı alanlarda kullanılabilirdi. Bakanlığımız, üzerine düşen görevi yapacaktır. Herkes üzerine düşeni yapmalı” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslanca ise, “Bakanlık olarak Mogan Gölü için üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı.


YÜZEYİ TEMİZ KIYILAR KİRLİ


Öte yandan Mogan Gölü’nün yüzeyindeki yosunların temizlenmesine karşın, sahil kenarında kirlilik devam ediyor. Göl kenarında gezintiye çıkan vatandaşlar, kıyıda sazlık ve yosunlarla karşılaşıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte artan yağış miktarı ve ASKİ tarafından temmuz ayından itibaren Kızılırmak’tan yapılan takviye ile su seviyesi yükselen gölde, ANFA’ya ait göl hasat makinasının yüzeydeki yosunları temizlemesine karşın, kıyı kenarlarındaki kirliliğe çözüm bulunamadı. Gölün kurtarılması için geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Büyükşehir ve Gölbaşı belediyeleri bir eylem planı hazırladı. Eylem planına göre bu kış proje çalışmaları bitirilecek ve önümüzdeki mart ayında temizlik çalışmaları başlayacak. Plana göre Rüsubat kontrolü, dere ve kanal temizliği, göl içi mekanik temizleme ve rehabilitasyon işlemleri, havzadaki evsel ve endüstriyel kirliliğin önlenmesi, tarımsal kirliliğin önlenmesi, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele, çevre ve alt yapı düzenlemesi, izin ve denetim çalışmaları yapılacak.


Hürriyet




Geri Dön