04 / 05 / 2024

Montegro AVM, BM Derneği üyelerini ağırladı!

Montegro AVM, BM Derneği üyelerini ağırladı!

Her yıl mevcutlarına onlarca `yeni'lerinin eklendiği Türkiye'de AVM pazarı doygunluk yönünde adımlar atarken yerli inşaatçılar, AVM işletmecileri ve markalar yurtdışına yönelmeye başladı



Sonbahardan bu yana önce Irak'ta, sonra Arnavutluk'ta Türk inşaatçıların yaptığı AVM'lerde yerlerini alan Türk markaları bu kez de Makedonya'da Karadağ'ın başkenti Podgorica'ya bakıyor.
Bursalı Gintaş firmasının, Podgorica belediyesiyle ortak yaptığı ve işletmesini üstlendiği Mall of Montenegro'ya `keşif' gezisi düzenleyen 30 aşkın marka, potansiyelinden ve gelişmekte olan Avrupa pazarlarına yakınlığından dolayı bu AVM'ye bayraklarını dikebileceklerini belirtti.
Bu arada markalarla AVM'ler arasında krizin başından bu yana süren `kira' çekişmesi de Podgorica'ya taşındı. Gintaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Tolunay Montenegro Mall'da metrekare başına kiraların 10-40 euro, ortak giderlerin de 8-10 euro arasında değiştiğini bildirirken Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) ve Collezione'un sahibi Ekrem Akyiğit, "Buranın bizim için tek dezavantajı kiraların, daha önemlisi ortak giderlerin yüksekliği" diyerek pazarlığı başlatan cümleyi söyledi. Tolunay da bunun üzerine "bir şeyler yapabileceklerini" kaydetti. Türkiye'de şu anda AVM'lerde metrekare başına kiralar 10-30 dolar, ortak giderler de 8-10 dolar arasında değişiyor.

`Bayrağımızı dikeceğiz'
Akyiğit, Mall of Montenegro'da bir Collezione mağazası açılacağını belirtirken BMD'nin Türk markalarını yurtdışına açmaya dönük faaliyetleri konusunda şunları kaydetti:
"Potansiyel gördüğümüz bütün ülkelere Türk markalarının bayrağını dikmek istiyoruz. Türkiye'ye 2-3
saat uçuş mesafesinde olan yerlere odaklandık. Daha önce Irak 'a 22 markayla gitmiştik. 14 markamız orada mağazalarını açtı ve çok mutlular. Talep, 5 katına çıktı."
Bugün 100 markanın katılımıyla tekrar Irak 'a gideceklerini belirten Akyiğit, yatırım olanaklarını incelemek Gintaş'la birlikte de İran'ı ziyaret etmek istediklerini söyledi.

60 milyon euro'luk yatırım
Zafer Tolunay da Mall of Montenegro'ya ilişkin şu bilgileri verdi:
"Yapımına 2006'da başladığımız 60 bin metrekarelik AVM 60 milyon euro'ya mal oldu. Burası daha önce harabe bir pazar yeriydi. Kentsel dönüşüm projesiyle pazar yeri AVM'ye dönüştürülürken pazar alanı da korundu. Proje Green Bazaar, AVM ve otel olmak üzere üç kısımdan oluştu. Green Bazaar hizmete girdi. AVM ve otelin açılışıysa şubat sonunda yapılacak. 1800 kişi istihdam sağlayacak olan AVM'de yüzde 50 doluluğa ulaştık. Özellikle Türk markalarının buraya gelmesini çok istiyoruz."

1 euro'ya şirket kurmak mümkün
- Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan'dan 3 Haziran 2006'da ayrıldı.
-  Yüzölçümü 13 bin 812 kilometrekare, nüfusu 672 bin kişi.
-  Milli gelir 4.8 milyar dolar, kişi başına gelir 10 bin 100 dolar, ortalama maaş 497 euro.  
-  Başkenti Podgorica, ülkedeki diğer şehirlerden 30-60 dakikadan ulaşılabiliyor.
-  Podgorica, pek çok Arnavut'un da alışveriş için tercih ettiği bir merkez.
-  Yabancı yatırımları teşvik etmeyi amaçlayan Karadağ'da 25 bin euro sermayeyle anonim, 1 euro sermayeyle limitet şirket kurulabiliyor.
Ebru Sungur/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Irak'ta mağaza açmak isteyen Türk marka sayısı 5'e katlandı 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, Irak'ta mağaza açmak isteyen Türk marka sayısının 5'e katlandığını söyledi. Karadağ Cumhuriyeti'nin de kendileri için yeni bir pazar olduğunu ve Podgorica'da Gintaş İnşaat'ın projesi olan ve geçen ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılışını yaptığı Mall Of Montenegro Alışveriş Merkezi'nde Collezione mağazası açacaklarını ifade eden Akyiğit, şunları kaydetti: "Buraya 34 marka olarak geldik. BMD olarak artık potansiyel gördüğümüz bütün ülkelere Türk markalarının bayrağını dikmek istiyoruz.

Daha önce Irak'a 22 markayla gitmiştik. 14 markamız orada mağazalarını açtı ve çok mutlular. Irak'a bir AVM daha açılıyor şimdi. Bunun üzerine biz de bir talep topladık. Talep, 5 katına çıktı. 13 Ocak'ta Irak'a 100 markayla tekrar gideceğiz. Gürcistan'a da bir gezimiz olmuştu. Orada da 12 marka mağazalarını açmak için görüşmelerine devam ediyor."
Vatan


Geri Dön