29 / 04 / 2024

Mortgage kriz dinlemedi

Mortgage kriz dinlemedi

ING Bank Türkiye tarafından düzenlenen Mortgage Zirvesi'nin ilki 6 Mayıs 2009 tarihinde Four Seasons Hotel Bosphourus'ta gerçekleştirildi



ING Bank Türkiye tarafından emlak sektörünün profesyonelleri, emlak danışmanları ve acentalar için düzenlenen Mortgage Zirvesi'nin ilki 6 Mayıs 2009 tarihinde Four Seasons Hotel Bosphourus'ta gerçekleştirildi.
ING Bank ve Milliyet, Milliyet.com.tr işbirliği ile düzenlelen 1. Mortgage Zirvesi, 150 yıldır bankacılık, sigortacılık, varlık yönetimi alanlarında bireysel ve kurumsal müşterilerine ürün ve hizmetler sunan ING Grubu'nun uzun yıllara dayanan mortgage deneyiminin ışığında yerli ve yabancı uzmanların katılımı ile gerçekleşti.

Bir gün süren zirvenin açılışında ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy ve ING Bank Yönetim Kurlu başkan Vekili van den Boogert birer konuşma yaptı. Özellikle emlakçılar için bu formatta düzenlenen ilk zirve olan 1. Mortagage Zirvesi, ING Bank ve emlakçılar arasında güçlü bir ilişki kurma arzusu ile düzenlendi.

Zirvede söz alan ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, Türkiye'de 16,9 milyar Lira aktife sahip olduklarını belirtterek başladığı konuşmasında konut sektöründe 2009 yılında yaşanan daralmaya dikkat çekti. Eminsoy, 2009'un ilk 4,5 ayında binde 3 oranında daralmanın görüldüğünü ancak son dönem iyileşmeleri ile bu küçülmenin binde 1-2'lik artışa döndüğünü dile getirdi. Pazar payları hakkında da bilgi veren Eminsoy, paylarının yüzde 10'luk artış gösterdiğini belirtti.

Eminsoy'un ardından söz alan, ING Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vincent van der Boogert de "En önemli işlerimizden biri müşterilerimizin birikimlerinin kendileri için en iyi şekilde değerlendirmesidir. Bunun için de en önemli yollardan biri mortgagedir," dedi. Mortgade'deki başarılarını çoklu kanal yaklaşımı olarak adlandırdıkları internet, çağrı merkezleri, danışmanlar ve aracı kurumlar birlikteliği ile sağladıklarını belirten Boogert ekledi, "Emlakçılar, Türkiye'de yarının aracı kurumları olabilirler."

Zirve'ye Hollanda'dan katılan 1985 yılında kurulmuş ve şu an 170 şubesi ile hizmet veren De Hypotheker adlı bağımsız bir mortgage brokerlığı şirketinin direktörü olan Bas Millenaar yaptığı konuşmada Hollanda mortgage piyasasını, Hollanda gayrimenkul brokerlarının durumunu, De Hypotheker markasını nasıl oluşturduklarını ve danışmanlık sürecinde ING Bank ile işbirlikliği deneyimlerini aktardı. Millenaar, "Kredi darlığı ve yasal gerekliliklerin artan maliyetleri ile küçük oyuncular ve büyük kurumlar arasından mortgage piyasasından çekilenler oldu. Kriz döneminde insanlar güvenilir markalar ile çalışmaya gayret ettiler ve bunlardan biri de %12'lik pazar payı ile De Hypotheker oldu," dedi.

Zirvenin en dikkat çekici bölümü ise pazarlama alanında yurtdışında doktora eğitimini tamamlamış olan Dr. Burçin Doğru tarafından katılımcılara dağıtılan anketler üzerinden ve oylama sistemi yardımı ile yapılan emlak ofisi analiziydi. Yapılan analizler sonucu müşteri üzerinde bıraktıkları etkiler ve kendi bünyelerindeki kurumsallık, düzen anlayışları ile farklılaşan emlak ofisi türleri şöyle sıralandı:Geleneksel, Mütevazı, Trendy, İddialı.

Yakın Plan EmlakOfisi analizi adlı bölümün ardından söz alan ING bank Konut Finansmanı Genel Müdürü Özgür Öztürk ise yapmış olduğu konuşmada, emlak sektöründeki butik ölçekteki pazarlama yönetimi, müşteri ilişkileri uzmanlığı, verimli çalışma sistemi yöntemleri, rekabet koşullarında finansal yönetim başlıkları altında düzenleyecekleri eğitim faaliyetleri ile sektörde yalnız aracı değil, bilgilendirici, yönlendirici bir rol de üstleneceklerinin altını çizdi.
GazeteParc


Geri Dön