29 / 04 / 2024

Mortgagezedeye yardım eli uzatıldı

Mortgagezedeye yardım eli uzatıldı

ABD yönetimi mortgage krizini sona erdirmeye çalışıyor. Obama yönetiminin bir hafta içinde, kredi borcunu ödeme zorluğu çeken ev sahiplerine yardımı içeren bir plan açıklaması bekleniyor.



ABD hükümeti, ev hacizlerini dizginlemeye yönelik plan hazırlıyor. Bu doğrultuda Başkan Obama yönetiminin mortgage kredilerini ödeme zorluğu çeken ev sahiplerini sübvanse edecek bir program üzerinde çalıştığı bildirildi. Bir ev sahibinin devletten yardım almadan önce standart bir yeniden değerleme ve yeterlilik testinden geçirileceği belirtiliyor. Söz konusu plan, ev sahiplerine borçlarını ödeyemez hale gelmeden önce yardım etmeyi amaçladığından, diğer mortgage programlarından farklı bir konumda bulunuyor. Ülkede şu ana kadar atılan adımların, daha çok mortgage faizlerini düşürmeye yönelik olduğu belirtiliyor.

FİYATLAR DÜŞMEYE DEVAM EDERSE

Diğer yandan sektörün önemli oyuncularından ve devlet desteği ile kurtarılan Fannie Mae ve Freddie Mac'in de plana destek vereceği belirtildi. Amerikan Federal Konut Finansman Ajansı Başkanı James Lockhart, mortgage finansmanı endüstrisinin, belli bir mortgage yapılandırma standardı belirlenmesini istediğini ifade etti. Lockhart, ev fiyatlarında düşüşün sürmesi halinde ülke ekonomisinin büyük zarar göreceğini, bu yüzden yasa yapıcıların fiyatlarda büyük düşüşler yaşanmasını engellemek istediğini belirtti. Mortgage sektörüne ilişkin paketin gelecek birkaç gün içinde, belki de bir hafta içinde açıklanabileceği belirtiliyor.


İYİLEŞME SİNYALİ YOK

Bu arada Amerika'da zor günler geçiren emlak sektörü henüz net bir iyileşme sinyali göstermiyor. Ülkede haczedilen ev sayısı 2008 yılında yüzde 81 artarak 2 milyon 300 bin ulaştı ve rekor kırdı. Ülkede ev fiyatları 2008'in son çeyreğinde rekor düşüş gösterdi. ABD Ulusal Emlakçılar Derneği, ev fiyatlarının ortalama yüzde 12 gerileyerek 180 bin dolara indiğini söyledi.


Obama'nın ipotek planı

ABD Başkanı Barack Obama'nın kredi krizini çözmek için konut ipotek borçlarını sübvanse etmeyi planladığı belirtiliyor. Şu anda uygulanan programda, ipotek borçlularına destek ancak borçluların ödememe sorunu ortaya çıkınca yapılırken, planlanan yenilikle konut ipotek kredisi alanlara ödeme sorunu olmasa da yardım yapılacak. Obama'nın

planına göre konutlar standard bir değerlemeye tabi tutulacak ve kredi alanlar da tekdüze bir yardıma uygunluk testinden geçecek. Ayrıca yardım alabileceklerin sayısını arttırabilmek için destek alma kriterleri aşağıya çekilecek. Şu anda hane gelirinin yüzde 38'inden fazlasını ipotek borcuna ödeyenlerin borçları tekrar hesaplanıyor.


Avustralya'dan 26 milyar dolarlık paket

Avustralya'da şimdiye kadar kabul edilen en büyük ekonomiyi teşvik paketi, bu yılın GSYH'sinin yaklaşık yüzde 2 ve 2010 yılının ise yüzde 1,3'üne denk düşüyor. Hazine, teşvik paketinin büyümeyi haziranda sona erecek mali yılda yüzde 0,5 ve 2009-2010 mali yılında ise yüzde 0,75 arttıracağını tahmin ediyor.


Avro bölgesi 4. çeyrekte yüzde 1,5 oranında daraldı

Avro bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte 13 yılın en yüksek seviyesinde daraldı; bu da, ECB'nin gelecek ay faiz oranlarını tüm zamanların en düşük seviyesine indirme baskılarını şiddetlendirdi. Avro bölgesinde GSYİH önceki üç aya göre yüzde 1,5 daraldı. Beklenti, yüzde 1,3 oranında bir küçülmeydi.

Yenişafak

Geri Dön