23 / 11 / 2024

MOSDER Mobilyacıları Afrika ve Asya'yı keşfetti!

MOSDER Mobilyacıları Afrika ve Asya'yı keşfetti!

Avrupa Birliği'ndeki krizi yakından takip ettiklerini söyleyen Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu yeni pazarlara yöneldiklerini söyledi




Avrupa Birliği'ndeki krizi yakından takip ettiklerini söyleyen Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu yeni pazarlara yöneldiklerini söyledi.

38 markanın üye olduğu MOSDER, iç pazarda satışlarını 8,8 milyar dolara çıkarırken ihracatını da 1,7 milyar dolara yükseltti.Türk mobilya sektörü bu yıl ihracatını yüzde 20, iç pazar satışlarını yüzde 10 büyüme ile kapatıyor. Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, bu büyüme sayesinde ihracatı 1,7 milyar dolara çıkardıklarını söyledi. İç pazarda da satışları 8 milyar dolardan 8,8 milyar dolara çıkardıkları bilgisini veren MOSDER Başkanı, "Artık 173 ülkeye ihracat yapar hale geldik." dedi. Bu yıl 7.si düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması ödül töreni öncesi Zaman'ın sorularını cevaplayan MOSDER Başkanı, bu yıl içinde Nijerya'da ikili görüşmelerde bulunduklarını, sırada Çin'in olduğunu ifade etti.

Aralarında Bellona, İpek, Alfemo, Çilek, İstikbal, Kilim, İşbir gibi 38 markanın üye olduğu MOSDER'in başkanı Davulcuoğlu, "Artık Asya ve Afrika'yı keşfettik. Türkiye'de büyümenin azalacak olması veya Avrupa'da yaşanacak olası kriz bizi çok etkilemeyecek." dedi. Bu nedenle 2012 yılında da ihracatta bu yılki gibi en az yüzde 20 büyüme hedeflediklerini vurgulayan Ramazan Davulcuoğlu, 2012'de çok enteresan yeni ülkeler keşfedeceklerini söyledi. İhracatın çoğunu başta komşu ülkeler olmak üzere yakın coğrafyaya gerçekleştirdiklerini belirten Dernek Başkanı, Kuzey Irak'ın ihracatta ilk sıraya yerleştiğini söyledi.

Ardından sırasıyla Almanya, Fransa, İngiltere, Suriye, İran ve Türkmenistan'ın geldiğini aktardı. İç pazarda da her yıl 600 bin gencin evliliği ve yeni yapılan konutlar nedeniyle büyümeyi sürdürdüklerini vurgulayan MOSDER Başkanı, bu iki gelişmenin doğal olarak önümüzdeki yıl da devam edeceğini, bu sebeple sektörün hız kesmeden gelişimini sürdüreceğini ifade etti. Türkiye'nin artan geliri ve yükselen refahı ile paralel, ailelerin eşyalarını yenilemeye başladığına dikkat çeken MOSDER Başkanı, "2000 yılından önce insanlar mobilyalarını değiştirmez, sürekli kullanırdı. 2008 yılında yapılan bir araştırmada ailelerin mobilyalarını 8,3 yılda bir değiştirdiğini görmeye başladık. Bu yıl yapılan araştırmada rakam 8 yıla indi.

Önümüzdeki 3-5 yılda rakamın 5 yıla ineceğini öngörüyoruz." dedi. Bu sebeple iç pazardaki hareketliliğin büyüyerek süreceğini anlatan Davulcuoğlu, sektörün tasarım konusunda da kendini geliştirdiğini ifade etti. Hem Avrupa Mobilya Federasyonu hem de Uzakdoğu Asya Mobilya Federasyonu üyesi olan MOSDER'in başkanı tasarladıkları mobilyaları yakın coğrafyadan başlamak üzere ülkelerde açacakları konsept mağazalarda sergileyeceklerini açıkladı. Mobilya sektörü yan sanayi ile birlikte toplam 500 bin kişiye iş sağlıyor.

Bu yıl 7.si düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması ödül töreninde oturma dinlenme alanında birincilik ödülünü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinden Dilek Kepenek kazandı. Yarışmaya 21 üniversiteden 150 eser katıldı. Bunların 11'i üretildi. Ortaya çıkan prototipler üzerinden yapılan yeni bir değerlendirme ile birinci seçildi.


ARİF BAYRAKTAR /Zaman


Geri Dön