Genel

MOSFED, Türkiye mobilya sektörü ile endüstriyel tasarımcıları buluşturdu!

MOSFED’in, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte Uluslararası Endüstriyel Tasarım Kuruluşları Konseyi (ICSID) Yönetim Kurulu onuruna düzenlendiği iftar programında, Türkiye mobilya sektörünün önde gelen isimleri ile endüstriyel tasarımın gurupları bir araya geldi.

“Mobilya Sektörünün Çatı Kuruluşu” MOSFED’in, Özyeğin Üniversitesi ile birlikte 24 Haziran 2016’da İstanbul Les Ottomans Hotel’de Uluslararası Endüstriyel Tasarım Kuruluşları Konseyi (ICSID) Yönetim Kurulu onuruna düzenlendiği iftar programında, Türkiye mobilya sektörünün önde gelen isimleri ile endüstriyel tasarımın gurupları bir araya geldi. MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet GÜLEÇ, Türkiye mobilyasının hedeflerine ulaşabilmesi için “katma değerli ürün” üretmesi gerektiğini, bunun yolunun ise tasarımdan geçtiğinin altını çizerek, ICSID’den destek beklediklerini ve her türlü işbirliğine açık olduklarını belirtti.


İftar programının açılış konuşmasını ICSID Yönetim Kurulu üyesi ve Özyeğin Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı ve MOSFED Tasarım Yönetimi Danışmanı Prof. Dr. Alpay ER gerçekleştirdi. Er yaptığı konuşmada iki kıtayı birleştiren İstanbul'un bu akşam uluslararası endüstriyel tasarım camiası ile Türk mobilya sektörünü buluşturduğuna dikkat çekti ve ICSID'in İstanbul'daki faaliyetlerine verdiği samimi destek için MOSFED'e teşekkür etti.


Prof. Dr. ER’den sonra kürsüye gelen MOSFED Başkanı Ahmet GÜLEÇ konuşmasında, son 15 yıldaki atılımla “Mobilya Ülkesi: Türkiye” hikayesinin yazılmasında tasarımın oynadığı hayati konuma işaret etti ve üzerinde yaşadığımız Anadolu ve Mezopotamya topraklarının tarihsel ve kültürel birikimi içerisinde mobilya tasarımındaki estetik sürekliliğe dikkat çekti. Osmanlı sultanı Abdülhamid’in marangoz kimliğine atıf yapan GÜLEÇ, bu toprakların dünya mobilya literatürüne Ottoman, pan ve sofa gibi kavramları hediye ettiğini ve bu tarihsel birikimin Mardin’den Kastamonu’ya Antakya’dan İstanbul’a gözlemlenebileceğini söyledi. GÜLEÇ, tıpkı Anadolu mutfağında olduğu gibi, Anadolu’dan çıkan mobilyanın da evrensel bir değer olarak dünyadaki tüm insanlar tarafından sevilebileceğini ekledi. GÜLEÇ sözlerini bitirirken, mobilya üreticilerinin kümelendiği bölgelerde katma değer üretimiyle birlikte zenginleşme, uzmanlaşma, hayat standartlarında ve gelir düzeyinde artışı gözlendiğini ve ICSID’le işbirliği yapmak istediklerinin altını çizdi.


İftar programının kapanış konuşması ise ICSID Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mugendi M’RITHAA tarafından yapıldı. ICSID’in tarihsel serüvenini, küresel çapta endüstriyel tasarım kültürünü geliştirmek ve korumak amaçlı felsefesini anlatırken örgütün 50 ülkede 50,000’e yakın üyesi olduğu bilgisini paylaştı. Türk mobilya kültürünün bir ürünü olan Ottoman tarzı  kanepelerin konforuna hayran olduğunu, Türkiye mobilyasının üretici sayısı ve yarattığı 500.000 kişilik istihdam ile önemli bir ekonomiye sahip olduğunu belirten M’RITHAA, sonrasında ICSID Yönetim Kurulu üyelerini takdim etti. M’RITHAA, konuşmasını tamamlarken kendilerini konuk eden MOSFED ve Özyeğin Üniversitesi’ne teşekkürlerini sundu.