01 / 05 / 2024

Moskova Camisi’nin iç mimarisini TDV yapacak!

Moskova Camisi’nin iç mimarisini TDV yapacak!

Moskova Merkez Camisi’nin iç mimarisi, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) maddi desteği ile yapılacak



Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Bardakoğlu, TDV’de düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki gelişen ilişkilere dikkati çekerek, Rusya’nın dini özgürlükler konusunda örnek adımlar attığını söyledi.

Moskova Merkez Camisi’nin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen Rus yetkililere teşekkür eden Bardakoğlu, Moskova’nın, "kalbi" olarak tanımlanabilecek merkezi bir noktasında inşa edilen caminin 25 bin kişilik kapasiteye sahip olduğunu ifade ederek, "Bu önemli eserde küçük bir katkımız, çorbada bizim de bir tuzumuz olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Gerek Türkiye’de gerek Rusya’da demokrasinin yerleştiğine, din-devlet ilişkilerinin kıvamında ve birbirinden ayrı yürüdüğüne işaret eden Bardakoğlu, İslam’ın aşırılıklardan uzak, özgürlükler çerçevesinde ele alınmasında iki ülke arasında benzerlikler bulunduğunu kaydetti. Bardakoğlu, iki ülkenin dini idareleri arasında pek çok konuda iş birliğine gidildiğini bildirdi.

Rusya Federasyonu Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin de bugünü, "Rusya Müslümanları için tarihi bir gün" olarak tanımlayarak, yapılan katkılardan dolayı Bardakoğlu’na teşekkürlerini iletti.

Diyanet İşleri Başkanlığının, Rusya’daki Müslümanları, İslam merkezleri ve cami yapımıyla din adamlarının eğitimi konularında sürekli desteklediğini ifade eden Gaynuddin, "Biz de tüm bu katkıları teşekkür ve memnuniyetle kabul ediyoruz" diye konuştu.

Gaynuddin, Moskova Merkez Camisi’nin, Rusya’daki Müslümanların çocuklarına ve torunlarına güzel bir miras olarak kalacağını söyledi.

Rusya Federasyonu  Ankara  Büyükelçisi Viladimir İvanovski ise Bardakoğlu’nun dinler arası diyalog ile iki dost ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Ünlü Türk sanatçılarınca oluşturulan projenin, Moskova Merkez Camisi’nin dünyanın en güzel camilerinden biri olacağını gösterdiğini belirten İvanovski, Rusya Federasyonu olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

-"SES VE IŞIK ARACILIĞIYLA İSLAMIN ANA TEMASI ANLATILACAK"-

Caminin iç tezyinatını yapacak hattatlardan Hüseyin Kutlu, caminin Rusya’nın kültür ve sanat anlayışına uygun olarak yapılacağını söyledi.

Caminin kubbesinde gece ve gündüzü, günün 24 saatini her şeyin döndüğünü vurgulayan simgelerle, Şems Suresi’nden ayetlere yer verdiklerini anlatan Kutlu da kubbenin kasnağında Alak Suresi’nin, pencerelerde ise Esma-ül Hüsna’nın yer alacağını vurgulayarak, ışık ve ses aracılığıyla İslam’ın ana temasının anlatılacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Bardakoğlu ile Gaynuddin, Moskova Merkez Camisi’nin iç tezniyatının TDV tarafından yapılması konusundaki protokolü imzaladı.
AA


Geri Dön