23 / 11 / 2024
fuzul

Moskova Havalimanı ihalesine en yüksek teklif Türklerden!

Moskova Havalimanı ihalesine en yüksek teklif Türklerden!

Moskova Sheremetyevo (Şeremetyevo) Havalimanı Terminal ihalesinde en iyi teklifleri Limak ve Rönesans İnşaat verdi. Şeremetyevo Havaalanı CEO'su Mikhail Vasilenko, nihai kararın iki üç hafta içinde verileceğini bildirdi.




Moskova Seremetyevo Havalimanı ihalesinde en iyi iki teklif Türk firmalardan geldi



Moskova Sheremetyevo (Şeremetyevo) Havalimanı Terminal ihalesinde en iyi teklifleri Limak ve Rönesans İnşaat verdi.


Moskova'nın 29 kilometre dışında bulunan Şeremetyevo Havaalanı CEO'su Mikhail Vasilenko, nihai kararın iki üç hafta içinde verileceğini bildirdi. 


Azami sözleşme bedelinin 630 milyon dolar olduğu ihale kapsamında Moskova'nın üç havalimanından biri olan Şeremetyevo'nun yeni terminalininve terminaller arasındaki tünellerin inşası var.


Habertürk


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Rusya’nın Türkiye yönelik ekonomik yaptırımlarına rağmen, Rusya’da faaliyet yürüten Türk ortaklı şirket Limak-Maraşstroy ve Renaissance, Rusya başkenti Moskova’nın giriş kapısı sayılan “Şeremetyevo” havalimanı ihalesinde finale kaldığı bildirildi.


Açıklamayı yapan “Şeremetyevo” havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, “Şeremetyevo havalimanının genişletilmesini öngören “B” terminali inşaatı ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Renaissance finale erişmiş bulunuyor.


630 milyon dolarlık ihalenin bu iki şirketten birisinin kazanması için önlerinde hiçbir engel yok. Çünkü bu şirketlerin kuruluşu Rusya görünmekte.


Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar” dedi.


RUSYA'NIN EN BÜYÜK İKİNCİ HAVALİMANI

Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı Moskova'nın 29 km kuzeybatısında yer alan bir havalimanı. Domodedovo ve Vnukovo havalimanlarıyla birlikte Moskova şehrine hizmet veren üç havalimanından biri. 


Domodedovo'dan sonra Rusya'nın ikinci büyük havalimanı. 2009 yılında 14.764.000 yolcu kapasitesine ulaşan havalimanında geçen yıl itibariyle de 158.606 uçuş gerçekleşti.



Hürriyet 


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Moskova Seremetyevo Havalimanı ihalesinde en iyi iki teklif Türk firmalardan geldi.


Moskova'daki üç havaalanından biri olan Şeremetyevo Havalimanı'nda inşa edilmesi planlanan terminali binası ve tünel için düzenlenen ihalede iki Türk şirketi finale kaldı.


Sputnik’e göre, Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, Limak ve Renaissance'ın B terminali binası ve terminalleri birbirine bağlayacak tünel inşaatlarını gerçekleştirebilmek için ihalede mücadele edeceklerini söyledi.


Her iki şirketin de Rusya'da kurulmuş Türk şirketleri olduğunu kaydeden Vasilenko, ihale bedelinin 630 milyon dolar olduğunu da belirtti. Vasilenko ayrıca, İsveç firması Strabag'ın ise ihaleden çekildiğini ifade etti.


Şeremetyevo Havalimanı, uluslararası tarifeli seferler bakımından Rusya'nın en büyük havaalanı durumunda. Havalimanında dünyanın 300'den fazla noktasına sefer düzenleniyor


Vatan



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Türkler, Rusya'daki büyük ihalelerde başrol oynamaya devam ediyor. Moskova'daki Sheremetyevo havalimanı ihalesi, Rus Strabag çekilince Limak ve Rönesans'a kaldı

Moskova ile  Ankara  arasındaki siyasi gerilimle birlikte Putin yönetiminin getirdiği Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar, dev ihalelere takıldı. Uçak krizinin ardından Moskova'nın 1 Ocak'tan itibaren Türk şirketleri ve ürünlerine ekonomik ambargo getirme kararına rağmen, ülkenin en önemli ihalelerinden olan Shremetyevo havalimanı inşaatında en yüksek teklifi Limak ve Rönesans İnşaat verdi. Rus hükümetinin bazı Türk şirketlerine özel izin verme yetkisine dayanılarak bu iki Türk firmasının ihaleye başvuruları kabul edildi. Shremetyevo Havalimanı Başkanı Mihail Vasilenko, alanın B Terminali'nin inşaatı için açılan ihaleye iki Türk şirketinin başvurduğunu açıkladı. Bedeli 360 milyon dolar olarak belirlenen ihale kapsamında bir de tünel yapılacak. Vasilenko, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz cuma günü ihale başvuru zarfları açıldı, Limak ve Rönesans şirketleri listede yer aldı. En yüksek teklif bu iki şirketten gelince Strabag çekildi" dedi. 


KARAR 2 HAFTA SONRA 

Vasilenko, başkent Moskova'nın 29 kilometre dışında bulunan Sheremetyevo Havalimanı ihalesi sonuçlarının iki hafta içinde açıklanacağını vurgulayarak, "Terminal ve tünel inşaatının tek bir şirkete verilmesi mümkün. Ancak iki projenin ayrı ayrı şirketlere verilmesi de gündemde" diye konuştu. Vasilenko ayrıca 830 milyon dolarlık borçlarının yeninden yapılandırılması için VTB, Sberbank ve VEB'le görüşmeler yaptıklarını ve borcu bir bankada toplamak istediklerini belirtti. 


DÜNYA KUPASI 'İSTİSNA' DENMİŞTİ

Moskova yönetimi, Türk şirketlerine getirilen ekonomik ambargoyla ilgili bilgiler verirken, 2018 Dünya Kupası Finalleri'ne hazırlık süreciyle ilgili olarak, "Bazı istisnalar olabilir" açıklamasında bulunmuştu. Zira ülkedeki altyapı yatırımlarında önemli tecrübeye sahip olan Türk şirketleri, kupanın hazırlık sürecinde birçok projeye dahil olmuştu. Limak İnşaat da, Rostov şehrinde yapılacak yaklaşık 8 milyon yolcu kapasiteli 210 milyon dolarlık havalimanı işinde yer alıyor. Şirketin projedeki Rus ortağı ise Marashstroy. 



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Tarifeli seferler bakımından Rusya'nın en büyük havaalanı durumunda olan Şeremetyevo Havalimanı'nın tünel inşaatı için açtığı ihalede 2 türk firması finale kaldı.


Moskova'daki üç havaalanından biri olan Şeremetyevo Havalimanı'nda inşa edilmesi planlanan terminali binası ve tünel için düzenlenen ihalede iki Türk şirketi finale kaldı.


Sputnik’e göre, Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, Limak ve Renaissance'ın B terminali binası ve terminalleri birbirine bağlayacak tünel inşaatlarını gerçekleştirebilmek için ihalede mücadele edeceklerini söyledi.


Her iki şirketin de Rusya'da kurulmuş Türk şirketleri olduğunu kaydeden Vasilenko, ihale bedelinin 630 milyon dolar olduğunu da belirtti. Vasilenko ayrıca, İsveç firması Strabag'ın ise ihaleden çekildiğini ifade etti.


Şeremetyevo Havalimanı, uluslararası tarifeli seferler bakımından Rusya'nın en büyük havaalanı durumunda. Havalimanında dünyanın 300'den fazla noktasına sefer düzenleniyor. 


Sabah


Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Rusya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan gerginliğe rağmen Rusya’da faaliyet gösteren Türk ortaklı Limak-Maraşstroy ve Renaissance, Moskova’nın Şeremetyevo havalimanı ihalesinde finale kalmayı başardı.


Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko tarafından yapılan açıklamada, “Şeremetyevo havalimanının genişletilmesini öngören B terminali inşaatı ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Renaissance finale erişti. 630 milyon dolarlık ihalenin bu iki şirketten birisinin kazanması için engel yok. Çünkü bu şirketlerin kurulduğu yer Rusya. Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar” dedi. Şeremetyevo, Moskova’ya hizmet veren 3 havalimanından biri. 


Milliyet



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye’den giden lahanayı geri gönderen Rusya’da dev inşaat projelerinde aynı tepki verilmiyor. Moskova’ya hizmet veren 3 havalimanından biri olan Şeremetyevo’nun 630 milyon dolarlık B terminali ve terminaller arası tünel inşası için açılan ihalede Limak ve Rönesans finale kaldı.

 

Moskova-Ankara krizi nedeniyle Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına rağmen Türk şirketleri Rusya’da büyük projelerin peşini bırakmıyor. Rus ajansların bildirdiğine göre, Moskova’da Şeremetyevo Havaalanı’nın B terminali ve terminaller arası tünel inşası için açılan ihaleye iki Türk şirketi katılıyor. Ria ajansına bilgi veren Şeremetyevo Havaalanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, bedeli 630 milyon dolar olarak hesaplanan projenin ihalesinde, Strabag şirketinin çekilmesinin ardından, yalnızca Türk Limak ve Rönesans şirketlerinin kaldığı bilgisini verdi.

 

2’nci büyük havalimanı

 

Vasilenko, “Şeremetyevo havalimanının genişletilmesini öngören “B” terminali inşaatı ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Rönesans finale erişmiş bulunuyor. 630 milyon dolarlık ihalenin bu iki şirketten birisinin kazanması için önlerinde hiçbir engel yok. Çünkü bu şirketlerin kurulduğu yer Rusya olarak görünmekte. Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar” diye konuştu. 

 

Vasilenko, terminal ve tünel inşasının tek bir şirkete ya da iki projenin ayrı şirketlere verilebileceğini söyledi. İhalede nihai kararın 2-3 hafta içinde verileceği ifade edildi.  Şeremetyevo Uluslararası Havalimanı Moskova’nın 29 kilometre kuzeybatısında yer alan bir havalimanı. Domodedovo ve Vnukovo havalimanlarıyla birlikte Moskova şehrine hizmet veren üç havalimanından biri. Domodedovo’dan sonra Rusya’nın ikinci büyük havalimanı. 2009 yılında 14 milyon 764 bin yolcu kapasitesine ulaşan havalimanında geçen yıl itibarıyla da 158 bin 606 uçuş gerçekleşti.

 

‘Çok olumlu bir adım atılır’ 

 

LİMAK Holding’in patronu Nihat Özdemir, Şeremetyevo Havaalanı ihalesinde finale kalan iki Türk şirketinden biri olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Özdemir, “İnşallah ihaleyi bir neticeye vardırırlar. İhaleyi iki şirketten birine vermeleri halinde Rusya ile yaşadığımız uçak krizi sürecinden sonra en olumlu adımı atmış olacaklar” değerlendirmesini yaptı.  

 

Türkiye’den giden 16 ton lahana geri gönderildi

 

RUSYA, Türkiye’den ithal edilen 16.3 ton Çin lahansı’nda Batı Çiçek Tripsi (Frankliniella occidentalis) bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermedi. 

 

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’den gemiyle Novorossiysk Limanı’na gelen lahanalarda Rusya Federasyonu’nda yasak kabul edilen Batı Çiçek Tripsi’ne rastlanıldığı ve ülkeye girişinin engellendiği belirtildi. Rosselhoznadzor basın dairesi ise yaptığı yazılı açıklamada, “1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye’den Rusya’ya ithalatı yasak olan ürünler listesine “Çin lahanası” girmiyor. 

 

Ürünlerin geri gönderilmesi yasaklarla alakalı bir durum değil. Lahanalar içerisinde Rusya’da yasak olan zararlı haşeratlar tespit edildi” diye ifade edildi. Rosselhoznadzor geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, “2015 yılında Türkiye’den Rusya’ya ithal edilen toplamda 1.300 kiloton (bin ton) ürünün Rusya’ya girişi çeşitli gerekçelerden dolayı yasaklandı” değerlendirmesini yapmıştı.

 

Türk ürünlerini şikayet için ihbar hattı açtılar

 

MOSKOVALILAR için marketlerde bulunan Rusya’ya girişi yasaklanan Türk ürünlerini şikayet edebilecekleri bir hat kuruldu. Rus Vesti.ru’da yer alan habere göre Moskovalılar şikayetlerini 8-495-785-37-41 telefon numarasına veya maille yapabilecekler. Ayrıca İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi’ne de şikayet edilebileceği belirtildi. 1 Ocak 2016’dan itibaren, Rusya’ya Türk ürünlerinin sevkiyatı yasaklandı. Yaptırım listesinde portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, çilek, domates, salatalık, lahana, brokoli, soğan, tavuk, karanfil, çiklet ve tuz yer alıyor.

 

9.400 Türk Rusya’yı terk etti

 

RUSYA’DA yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı ile ilgili son resmi rakamlar açıklandı. Federal Göçmen Dairesi’nin bildirdiğine göre, Rusya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının sayısı geçen Kasım sonundan 12 Ocak’a kadar geçen sürede 9 bin 400 kişi azaldı. Kasım sonu itibarıyla Rusya’da kayıtlı 86 bin 800 Türk vatandaşı bulunurken, bugün bu sayı yüzde 11 azalarak 77 bine geriledi. 

 

Federal Göçmen Dairesi’nin verilerine göre, 12 Ocak 2016 tarihi itibarıyla Rusya’da 69 bin 309 erkek, 8 bin 66 kadın Türk vatandaşı bulunuyor. Rusya’da bulunan Türk vatandaşlarının yaklaşık 3 binini reşit olmayan kişiler oluşturuyor.


Vatan


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Rusya’nın Türkiye'ye karşı uyguladığı ambargoya rağmen, Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı’nın ihalesinde finale iki Türk şirket kaldı. 


Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, “Şeremetyevo Havalimanı’nın genişletilmesini öngören B terminali ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Rönesans finale erişmiş bulunuyor. 630 milyon dolarlık ihalenin bu iki şirketten birisinin kazanması için önlerinde hiçbir engel yok. Çünkü bu şirketlerin kurulduğu yer Rusya olarak görünmekte. Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar” dedi. Vasilenko, terminal ve tünel inşasının tek bir şirkete ya da iki projenin ayrı şirketlere verilebileceğini söyledi.  Rusya, uçak krizinin ardından uyguladığı yaptırımlar kapsamında ülkedeki Türk inşaat şirketlerinin faaliyetlerine de kısıtlama getirme kararı almıştı.


Akşam 



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya'da faaliyet yürüten Türk ortaklı LimakMaraşstroy ve Rönesans'ın, Moskova'nın giriş kapısı sayılan "Şeremetyevo" havalimanı ihalesinde finale kaldığı bildirildi. Açıklamayı yapan Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihaü Vasilenko şunları söyledi: "Havalimanımızın genişletilmesini öngören B terminali inşaatı ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Rönesans finale erişti. 630 milyon dolarlık ihaleyi bu iki şirketten birisinin kazanması için önlerinde hiçbir engel yok. Çünkü bu şirketlerin kurulduğu yer Rusya olarak görünüyor. Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar." 


Bugün




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Moskova Sheremetyevo (Şeremetyevo) Havalimanı Terminal ihalesinde en iyi teklifleri Limak ve Rönesans İnşaat verdi. Rus ihalesinde iki Türk Rusya Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlarına devam etse de Türk şirketlerden vazgeçmiyor. Rusya'nm ikinci büyük havalimanı Sheremetyevo terminal ihalesinde iki Türk ortaklı şirket finale kaldı. Rusya'nm başkenti Moskova'nm giriş kapısı sayılan Sheremetyevo havalimanı ihalesi için Limak-Maraşstroy ve Renaissance şirketleri mücadele edecek. 630 milyon dolarlık ihalenin iki-üç hafta içinde sonuçlanması bekleniyor. 



Posta



Haber Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'den giden lahanayı geri gönderen Rusya'da dev inşaat projelerinde aynı tepki verilmiyor. Moskova'ya hizmet veren 3 havalimanından biri olan Şeremetyevo'nun 630 milyon dolarlık B terminali ve terminaller arası tünel inşası için açılan ihalede Limak ve Rönesans finale kaldı. Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir, "İhaleyi iki şirketten birine vermeleri halinde Rusya ile yaşadığımız uçak krizi sürecinden sonra en olumlu adımı atmış olacaklar" dedi. 



Yenigün


Geri Dön