26 / 11 / 2024

MTKA İnşaat, Maslak'ta Akbank'ın eski binasını yıkacak; Türkiye'nin en yüksek bina yıkımı olacak!

MTKA İnşaat, Maslak'ta Akbank'ın eski binasını yıkacak; Türkiye'nin en yüksek bina yıkımı olacak!

MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi, Türkiyenin şu ana kadarki en yüksek bina yıkım işini aldı. Maslakta yıkımı gerçekleştirilecek olan, biri 24 katlı toplam 3 binayı Akbanktan 95 milyon dolara satın alınmıştı




MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi, Türkiyenin şu ana kadarki en yüksek bina yıkım işini aldı.

Maslakta yıkımı gerçekleştirilecek olan, biri 24 katlı toplam 3 binayı Orjin Group ortakları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırımın ortak olduğu Orta Gayrimenkul, Akbanktan 95 milyon dolara satın almıştı.

Maslak'ı havadan izlemek için tıklayın!

Maslakta bulunan 3 bina daha önce Akbank operasyon merkezi olarak kullanılıyordu. Binalar, Haziran 2010da bu merkezdeki tüm birimlerin, Gebze Şekerpınarda hizmete giren Akbank Bankacılık Merkezine taşınmasıyla boş kalmıştı.

MTKA İnşaat Yıkım ve Enkaz Kaldırma Hizmetleri Şirketi Genel Koordinatörü Mehmet Ali Bulut, yıkıma ilişkin yaptığı açıklamada, Orjin Groupun burada yeni bir proje yapmak üzere binaları yıkıma karar verdiğini belirtti. Binaların yıkım sebebinin mimarı hata olduğunu ifade eden Bulut, "24 katlı binayı Afrikalı bir mimar yapmış. Mimari hatadan dolayı binada sonradan güçlendirme yapılmış. Bu binanın yıkım sebebi otoparka araç girişinde sorun oluyormuş ve bina büyük rüzgarlarda sallanıyormuş. Binanın yıkımı İstanbul Teknik Üniversitesinin danışmanlığında, kontrollü bir şekilde yapılacak. Bunu kentsel dönüşüm olarak da görebiliriz" dedi.

Yıkılacak toplam alanın 48 bin metrekare olduğunu, ilk etapta bunun 33 bin metrekaresinin yıkılacağını ifade eden Bulut, binaların yerin altında kalan kısımlarının yıkılmasında, olası toprak kaybını önlemek üzere önceden zemin çalışması yapılması gerektiğini, bu çalışmalar yapıldıktan sonra binaların kalan kısımlarının da yıkılacağını anlattı.

Mehmet Ali Bulut, bu projenin Türkiyenin en yüksek bina yıkım projesi olduğunu belirterek, "Yıkılacak binalardan biri yerin altındaki kısmı ile birlikte 24 kattan oluşuyor. Diğer iki bina da 13er katlı. MTKA inşaat olarak uluslararası platformlarda yüksek katlı bina yıkım işlerini aldığımız ve bu konuda gerekli tecrübeye sahip olduğumuz için bu yıkım işini üstlendik. Dubaide daha önce 22 katlı bir bina yıkmıştık" dedi. Binaların yıkımı için belediyeye başvurduklarını ve bir haftaya kadar yıkım izninin çıkmasını beklediklerini söyleyen Bulut, iznin çıkmasının ardından binanın yıkımına başlayacaklarını belirtti.

Bulut, şu anda 60 kişilik bir kadro ile çalıştıklarını, yıkım izninin çıkmasından sonra bu kadronun genişletileceğini, binanın yıkım işini MTKA olarak 3,5 ayda bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

"BÖLGEDE İŞ YOĞUNLUĞU NEDENİYLE YIKIM İŞİNİ GECEYE AYARLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Bina çok yüksek olduğu için "mini makineli" yıkım yöntemini kullanacaklarını ifade eden Bulut, şunları belirtti:

"Binalar 7 kata kadar bu yöntemle eksiltilecek. İTÜden aldığımız raporlar neticesinde binanın üzerine çıkacak mini makinelerin kapasitesini belirliyoruz. Bu da 5,5 tonla 3 ton arasında değişiyor. 2 tane 5,5 ton ağırlığındaki mini makineyi en büyük binaya çıkaracağız. Diğer 2 mini makine de orta bloka çıkacak. Bunlarla binayı 7 kata kadar düşüreceğiz. Daha sonra uzun erişimli yıkım makinesi dediğimiz profesyonel yıkım ekipmanları ile kalan 7 katın yıkımı hızlı bir şekilde sürdürülecek. Son olarak enkaz kaldırma çalışmaları başlatılarak yıkım projesi tamamlanacak."

Yıkım projesinde iş güvenliği önlemleri için de 150 bin liralık bir bütçe ayırdıklarını söyleyen Bulut, iskeleler kurarak dışarıya herhangi bir cismin sıçramasını engelleyeceklerini, bölgede iş yoğunluğu nedeniyle yıkım işini de geceye ayarlamaya çalıştıklarını kaydetti.

"YIKIMDAN 3.500 TON HURDA DEMİR ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

Yıkımdan çok ciddi tonajda geri dönüşüm malzemeleri çıkacağına işaret eden Bulut, MTKA olarak geri dönüşüm faaliyetlerini de yaptıklarını, bununla ilgili geri dönüşüm makineleri satın aldıklarını anlattı. Bulut, "Burada kablo tesisi kurduk. Kabloları kurduğumuz bu tesisteki makinelerden geçirerek, bakırı bir tarafa plastiği bir tarafa ayırıyoruz. Bazı malzemeleri de talaş haline getirip eliyoruz ve bu şekilde ayrışmasını sağlıyoruz. Bu hurdalar daha sonra değerlendirilmek üzere çeşitli fabrikalara gönderiliyor. Buradaki yıkım işinden 3.500 ton hurda demir, 150 ton hurda alüminyum, 200 ton hurda kablo çıkacağını hesapladık" dedi.

Yıkımın yapılacağı alanda 3 adet yangın istasyonu, 3 adet ilk yardım istasyonu kurduklarını, şantiyedeki tüm risklerin sigorta kapsamına alındığını anlatan Bulut, projede 3 mühendis 3 teknisyen yöneticinin bulunduğunu, işçilerin yangın ve iş güvenliği konusunda eğitim gördüklerini kaydetti. İstanbulda kentsel dönüşüm kapsamında 1 milyon binanın yıkım işine talip olduklarını da dile getiren Bulut, bunu da yıkımdan çıkacak hurdaların geri dönüşünden elde edecekleri gelirle, bedelsiz olarak yapabileceklerini belirtti.

AA


Geri Dön