Emlak Terimleri

Muayyen mal vasiyeti ne demektir?

Muayyen mal vasiyeti ne demektir?: Muayyen mal vasiyeti, gerçek ve tüzel kişilere hatta tüzel kişilikleri olmamasına rağmen bir amaç etrafında toplanan ve birleşen insan topluluğuna da yapılabiliyor...


Muayyen mal vasiyeti ne demektir?


Muayyen mal vasiyeti ne demektir? sorusuna mirasbırakanın belli bir mal veya hakkı vasiyetname ile bir başkasına bırakması cevabını verebiliriz.


Muayyen mal vasiyeti, gerçek ve tüzel kişilere hatta tüzel kişilikleri olmamasına rağmen bir amaç etrafında toplanan ve birleşen insan topluluğuna da yapılabiliyor. Ancak, hayvanlara, diğer canlı ve cansız varlıklara mal vasiyeti yapılamıyor. Vasiyetnamede bu yönde bir arzu varsa bu mirasçılara yüklenmiş bir yükümlülük gibi sayılıyor. 


Örneğin; "Ankara Elvankent’te bulunan dairemi köpeklerim Suzi ve Karabaş’ın barınması için onlara bırakıyorum” şeklindeki arzu mirasçılara yüklenmiş mükellefiyet sayılır. Dairenin mülkiyetinin tescili  mirasçılar adına yapılır.  


Muayyen mal vasiyeti, birden çok kişiye yapılıpta payları belirtilmemişse payların eşit olduğu kabul ediliyor. Belirli (muayyen) mal bırakmanın geçerli olabilmesi için vasiyetnamede öngörülen malın ve bırakıldığı kişinin belli olması veya hiç değilse belli edilebilir olması gerekiyor. Eğer vasiyetin konusu ve bırakıldığı kişi belli değilse ve belli edilemiyorsa vasiyet geçersiz sayılıyor.


Muayyen mal vasiyeti ne demektir?

Bir kimse intifa hakkına sahip olduğu şeyin, intifa hakkını vasiyet edemez. Çünkü ölümle intifa hakkı sona eriyor. Bu nedenle vasiyetnamenin bu bölümü hükümsüz sayılır.  


Kanuni veya atanmış mirasçıya ayrıca belirli bir malda bırakılabiliyor. Bu halde kanuni veya atanmış mirasçı mirası reddetmiş olsa bile, kendi lehine vasiyet edilen belirli malı talep edebiliyor. 


Vasiyet eden vasiyet ettiği şeyin cinsini ve diğer niteliklerini belirttiği halde bunlardan bir veya bir kaçını seçme hakkını, vasiyet ettiği kişiye bırakabiliyor.


Vasiyet eden mallarının tümü veya bir bölümü üzerinde mirasçılarından birine veya bir kaçına veya üçüncü bir kişiye intifa hakkı da tanıyabilir. Vasiyet eden vasiyetname ile oturma (sükna) hakkı, üst hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, taşınmaz yükü (gayrimenkul mükellefiyeti) gibi her nevi ayni hakkı vasiyet edebiliyor. Eğer kendisi veya kendisinin sahibi olduğu bir taşınmaz lehine bu haklar varsa vasiyetname ile bu haklarından feragatta edebilir. Devri mümkün olanları başkasına devredebilir. 



Tasarrufun iptali davası dilekçesi!
Muvazaalı satışın iptali davası dilekçesi!
Miras paylaşım sözleşmesinin kapsamı!
Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi!
Miras paylaşım sözleşmesi!
Atanmış mirasçı nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com