Emlak Terimleri

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açıklanmış olup halk arasında oturum hakkı olarak da ifade edilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Sükna hakkı nasıl kurulur? İşte tüm merak edilenler...Gayrimenkul piyasasında da benzer olarak oturma hakkı olarak geçiyor

Sükna, dilimize Arapçadan geçmiş, aslen oturmak, ikamet etmek anlamını taşıyan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul piyasasında da benzer olarak oturma hakkı olarak geçiyor. Bu hakkın yönergeleri, Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açık bir şekilde belirtilmiştir. 

Sükna hakkı olan kimseler, bir gayrimenkulün tamamında ya da belirlenmiş bir bölümünde oturma hakkına sahip oluyorlar. Sükna hakkının kiradan en önemli farkı, bunun yalnızca konutlarda kullanılabilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu hakka sahip kişiler bir evin belirli bir bölümünde ya da tamamında ikamet etme hakkına sahip oluyorlar. Ancak bir taşınmaz üzerinde bulunan sükna yani oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve miras yolu ile başkalarına bırakılamıyor.  

Sükna hakkı ile kira, uygulama bakımından farklılıklar gösteriyor. Oturma hakkı, ayni haklardan biri olarak kabul ediliyor ve tapuda irtifak hakları sütununa tescil ediliyor. Kira ise şahsi bir hak olarak ifade ediliyor ve tapu kütüğü şerhler sütununa ekleniyor. Sükna hakkı tesisinde tapuda senet gibi şekil şartı aranıyor. Kira için ise taraflar arasında düzenlenen yazılı sözleşmeler yeterli oluyor. 

Sükna hakkının sona erme süresine neden olan sebepler, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmazın tamamen yok olması, kamulaştırılması, mahkeme kararı, cebri icra, ölüm, kararlaştırılan sürenin dolması ve terkin gibi hallerde sükna hakkı sona eriyor. 

Sükna Hakkı Nasıl Kurulur?

Sükna hakkının kurulması için, bağlı olunan tapu müdürlüğüne gidilmesi gerekiyor. Tapu müdürlüğünde resmi senet düzenlenme koşulu talep ediliyor. Kanuna bağlı bir şekilde bir mahkeme düzenleniyor. Mahkeme kararı sonucunda bir sükna hakkı ya elde ediliyor ya da elde edilemiyor. 

Eğer sükna hakkına sahip olunması uygun görülürse tescil belgesinin yanı sıra mahkeme kararının belgesi gibi evraklara ihtiyaç duyuluyor. Sükna hakkının tesisi için gerekli belgeler ise şöyle sıralanıyor; 

1) Malın tapu senedi, yoksa ada ve parsel numaralarının yazılı beyanı,
2) Nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf ve vergi numarası,
3) Varsa temsili gösteren belge,
4) Varsa ilişkin ve kesin mahkeme kararı,
5) Deprem sigortası.


Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!