Müezzinoğlu: Sağlık Turizmi gelirini 1,5 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarmayı istiyoruz!
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "1,5 milyar dolar sağlık turizmi gelirini 2018'de 9-10 milyar dolara, 2023 yılında da 20- 25 milyar dolara çıkartmayı istiyoruz. Bunun altyapısı Türkiye'de var. Tıbbi tecrübe de var"...
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "1,5 milyar dolar sağlık turizmi gelirini 2018'de 9-10 milyar dolara, 2023 yılında da 20- 25 milyar dolara çıkartmayı istiyoruz. Bunun altyapısı Türkiye'de var. Tıbbi tecrübe de var"
Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'ü ziyaret eden Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlıkta önemli mesafeyi yakaladığını söyledi.
Vatandaşlara yönelik sağlık hizmeti sunumunda standardın ciddi şekilde yükseldiğine işaret eden Müezzinoğlu, sağlık sektörünün her geçen gün bilimsel ve teknolojik anlamda geliştiğini, bu gelişmeleri hızlı takip etmeleri gerektiğini anlattı.
Bu anlamda ana gövdesini sağlıklı bir yapıya oturtan bir bakanlık olduklarına dikkati çeken Müezzinoğlu, gelecek vizyonlarındaki en önemli konu başlıkları arasında sağlık turizminin yer aldığını bildirdi.
Sağlık turizminde 2008 ve 2013 yılları arasında yaşanan trendi çok daha iyi noktaya taşımayı hedeflediklerini dile getiren Müezzinoğlu, "1,5 milyar dolar sağlık turizmi gelirini 2018'de 9-10 milyar dolara, 2023 yılında da 20-25 milyar dolara çıkartmayı istiyoruz. Bunun altyapısı Türkiye'de var. Tıbbi tecrübe de var. Fiziki altyapımızı 5 yılda daha iyi noktalara taşıyacağız. Antalya da bu anlamda stratejik önemi olan bir il" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "Antalya'da önemli bir sorun olan alkol ve madde bağımlılığı tedavi ve eğitim merkezlerindeki (AMATEM) hastalar Türkiye'de uyuşturucu yaşının düştüğünü gösteriyor. Bununla ilgili çalışma yapılıyor mu" şeklindeki sorusu üzerine Müezzinoğlu, şunları söyledi:
"İlgili bakanlıklarla projeler yapıyoruz. Yerel yönetimler şehrin en küçüğünden en yaşlısına kadar iletişim kurabiliyor. Dolayısıyla birçok projemizi onlarla gerçekleştirmek istiyoruz. Uyuşturucu, alkol ve sigarayla mücadelemiz, bir taraftan kullananların sağlığını tedavi etmekle bir taraftan da bireyi bu tür alışkanlıklara teslim ve mahkum etmemekle ilgili sürüyor."
Tedavi için AMATEM'lere ihtiyaç duyulduğunu belirten Müezzinoğlu, bu açığı kapatacak yetişmiş psikiyatri uzmanının bulunmamasının sorun oluşturduğunu dile getirdi.
Bu nedenle ciddi düzeyde yetişmiş insana dayalı planlamalar yapılması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, "Önümüzdeki 3-4 yıl içinde bu açığımızı kapatacağız. Esas arzu ettiğimiz hiçbir gencin bununla muhatap olmaması" dedi.
Müezzinoğlu, bir gazetecinin sağlık turizminde özel ve kamu hastanelerdeki fiyat farklılığı ve istatistiki verilerle ilgili sorunlara yönelik sorusu üzerine, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin sağlık turizmindeki hedeflerini ve stratejileri noktasında kamu, üniversite ve özel sektörün yüklenmesi gereken alanlar var. Bunun standardını, Türkiye'nin sağlık turizmiyle ilgili güvenilirliğini oluşturacak bir ajans kuracağız. Bütün organizasyonları, standartları ve kriterleri belirleyecek. Bu ortak bir kuruluş olacak. Fiyat politikaları, Antalya veya İzmir bölgesinde hangi alanı ön plana çıkaracağız, Afyonkarasihar'da termal turizmi olan hangi bölgeleri, Karadeniz'de hangi branşları ön plana çıkaracağız gibi konuları belirleyeceğiz. İstatistiki veriler de bu oluşumdan sonra olur. Şu anda yüzde 100 doğru diyebileceğimiz bir sistem olmayınca veriler tahmine ve yoruma dayalı oluyor. Önümüzdeki yıllardan itibaren kurumsal bir yapıyla olacak."
Vali Öztürk de Antalya'nın uyuşturucu kullanımı yönünden Türkiye sıralamasında yer alan bir şehir olduğunu, özellikle kentte AMATEM'e ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Öztürk, Antalya için 100 yataklı bir AMATEM projesi hazırladıklarını, bu projenin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, Antalya'nın sağlık turizminde iddialı olduğunu anlattı.
Vali Öztürk, ziyarette Müezzinoğlu'na Döşemealtı halısı hediye etti.
AA