22 / 12 / 2024

Mehmet Müezzinoğlu: Sağlık enstitüleri kurulacak!

Mehmet Müezzinoğlu: Sağlık enstitüleri kurulacak!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlık turizmine yönelik teşviklerin sadece akredite kuruluşlara verilmesine yönelik düzenlemenin yapılacağını bildirdi. Müezzinoğlu, ilk etapta kanser ve akreditasyona yönelik enstitülerin kurulacağını açıkladı...



Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Enstitüleri'nin kurulmasına olanak sağlayan kanun düzenlemesinin ardından ilk etapta kanser ve akreditasyona yönelik enstitülerin kurulacağını açıkladı. Müezzinoğlu, Sağlık Akreditasyon Enstitüsü kurulmasının ardından, sağlık turizmine yönelik teşviklerin de sadece akredite kuruluşlara verilmesine yönelik düzenlemenin yapılacağını belirtti. Bakan Müezzinoğlu, 95 bin yeni yataklık hastane inşaatlarının devam ettiğini hatırlatarak, bunların donanımlarının güçlü bir fırsat yarattığını ve yatırımcıları bu alana beklediklerini, destekleyeceklerini kaydetti.


Sağlık sektöründe iyi tüketiciyiz, üretici olmalıyız

Müezzinoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ankara'da düzenlenen "Sağlık Turizmi Marka Zirvesi"ne katıldı. Burada konuşan Müezzinoğlu, bakanlığın akreditasyon fonksiyonunun tamamlanacağını belirterek, sağlık turizminde akredite almayan hiçbir kuruluşun faaliyet gösteremeyeceğini ve teşviklerden yararlanamayacağını anlattı. Akreditasyon kuruluşunun, bakanlıkla ilişkili ancak bakanlık bünyesinde olmayacağını, özerk bir yapıda kurulacağını belirten Müezzinoğlu, bu yolla faaliyetlerin standartlaşmasının sağlanacağını söyledi.


Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'de sağlık hizmet sunumunun çok iyi yapıldığını, gelinen aşamadan sonra sağlık endüstrisinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, "Çok güçlü bir sağlık tüketicisi olmaya devam edebilir miyiz? Yalnız tüketici olarak yürüyeceksek devam edemeyiz. Çünkü tıp ve sağlık alanı, bilimsel gelişmeler, teknoloji her geçen gün maliyetler katlanıyor. Hem kendimizin, hem dünyanın tüketici olduğunu görerek bu alanlarda üretici olmalıyız. İlaç sanayide inşallah bu yıl en geç ocak ayında, plazma fraksinasyonu gibi 7 yıllık alım garantileri gibi, ülkemizde üretilen yerli aşının antijenini de üretebilen, bu anlamda know-how'ı getiren bir anlayışı getirmemiz lazım" dedi. Müezzinoğlu, Türkiye'nin 2017 sonuna kadar toplamda 95 bin yeni yatak oluşacak şekilde yeni hastane inşaatlarının devam ettiğini hatırlatarak, bu hastanelerin donanımlarının da çok büyük bir meblağa ulaşacağını hatırlattı. Bakan Müezzinoğlu, "Herkes bu alana sahip çıkarak yatırımları yapmalı. Bir üretici olanları mutlaka sahipleneceğiz. 90 bin yeni yataklık bir alanı kaçırmamalıyız. Her türlü katkıyı vermeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Sağlık turizminde markalaşma olgusunun da bölgesel olarak belirlenmesi gerektiğine işaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, karaciğer naklinde Malatya'nın dünyanın en iyi iki merkezinden biri olmasının doğal olarak bu yönüyle markalaşma imkanı verdiğini söyledi. Müezzinoğlu, termal turizmde de Afyon'un böyle bir imkan sağladığını sözlerine ekledi.


Zeybekci: Yaşlı bakımı istihdam kaynağı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de sağlık alanının olağanüstü büyük bir sektör haline geldiğini ve bunun sürekli olacağını belirtti. Türkiye'nin sağlık turizminde gelişme potansiyelinin büyük olduğunu, sadece yaşlı bakım hizmetlerinden dahi büyük kazanç sağlanabileceğini anlatan Zeybekci, yaşlı bakımının Avrupa'da aylık 5-6 bin euroya kadar yükseldiğini ve bakım söz konusu ise her bir yaşlı için ortalamada 2.5 kişinin istihdam edildiğini anlattı. Zeybekci, Türkiye'nin bu alana talip olduğunu, 3-4 bin euro kişi başı gelir ile sağlanacak istihdamın boyutunun çok büyük oranda imkan sağladığını vurguladı. Zeybekci, "Göç alan toplam şehir nüfusumuz, eğitim süremizin bu gerçekliliğine baktığımız zaman bazıları şunu söyleyebilir 'Ne yani dünyanın yaşlılarına biz mi bakacağız', Evet biz buna talip olacağız. Şu anda henüz kanuni çalışmamız yok ama, ilgili bakanlıklarla bunu konuşuyoruz, Dünyanın 5-6 bin euroya mal ettiği hizmeti 3 bin euroya verebiliriz. Ortalama kişi başına 2-2.5 kişiyi istihdam ettiğimizde şu anda Türkiye'ye gelen 40 milyon turistin yerine 600-700 bin turist 12 ay bizde kalacak. Yaşlı bakım merkezlerinde hayatlarını devam ettirecek bir ortam yarattığımızda Türkiye ekonomisi için büyük faydalar yaratacağına inanıyoruz" dedi.


Dünya


Geri Dön