01 / 05 / 2024

Muğla’da 239 koydan 41’i yok oldu!

Muğla’da 239 koydan 41’i yok oldu!

Muğla'daki 239 koydan 41'nin yok olduğu, 94'ünün de yok olma riski altında bulunduğu belirtildi. Sadece Gökova Körfezi'nin bir kısmının bakir kaldığı Muğla'da, deniz habitatı da zarar görürken, en ağır darbeyi Bodrum'un aldığı açıklandı




Muğla'daki 239 koydan 41'nin yok olduğu, 94'ünün de yok olma riski altında bulunduğu belirtildi. Sadece Gökova Körfezi'nin bir kısmının bakir kaldığı Muğla'da, deniz habitatı da zarar görürken, en ağır darbeyi Bodrum'un aldığı açıklandı. Mimarlar Odası'nın Muğla'da düzenlediği "Kent, Kültür, Demokrasi Forumu"nda konuşan uzmanlar, "Daha iyi otel, daha büyük tekne ve daha lüks ev alma anlayışı kıyıları bitiriyor" dedi. Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Arif Yılmaz da "Hiçbir turizm şirketi, hiçbir inşaat şirketi bu muhteşem koyların birini dahi inşa edemez. Kıyılarda yoğun baskı engellenemezse 'Mavi Yolculuk' denilen deniz turizmi sona erer. Bu aslında karadaki turizmin de sonudur. Bırakın koylar deniz turizmine kalsın" dedi. 


"Bodrum'u kaybettik" 

Foruma yöneten  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Ruşen Keleş, "Yasalar sorunu çözmüyor. Uygulanmaları önemli. Kıyıları doldurarak özel mülkiyet oluşturamazsınız, ama oluşturuluyor. Yanlış kullanım yüzünden kıyılarımız tahrip ediliyor" diye konuştu.

Akdeniz Koruma Derneği'nden Derya Yıldırım ise, Sualtı Araştırma Derneği ile yaptıkları çalışmalarda Gökova, Fethiye ve Kaş'da 2009'daki habitatın hızla yok olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Bodrum Denizciler Derneği'nden Mustafa Demiröz, "Sadece Gökova Körfezi'nin bir kısmı bakir. Bodrum'u kaybettik. Koylar bitti. Kissebükü'nden sonra koylar imara açılıyor. Otel var, daha iyisini yaparım. Tekne var, daha büyüğünü alırım. Param var ikinci ev alırım anlayışı içinde kıyılarımızı bitiriyoruz" dedi.


Deniz manzaralı mermer ocağı!

TEMA Vakfı Temsilcisi Oktay Tirli de, "Telmesos tiyatrosu restore ediliyor, yeni mermer döşemeye başladılar. Her yerde mermer ocağı açılıyor. Fethiye yamaçlarında da 'denizi görür mermer ocağı' açmaya başladılar. Sayıları 100'e yaklaştı" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön